Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s flyktingpolitik är ett skämt

I flera år har Sverigedemokraterna försökt maskera sin rasistiska politik med en retorik av välvilja. Först handlade det om att Sverigedemokraterna inte alls ogillade invandrare – man tyckte bara att invandrarna kostade för mycket.

Nu ändras retoriken återigen. I SVT:s sändning av agenda deklarerade Jimmie Åkesson att resurserna bättre används i flyktingarnas närområden än här i Sverige.

Samma pengar som används i Sverige bör i stället användas till att förstärka flyktinglägren i konfliktområdena menar man.

Men Sverigedemokraternas politik underkänns av UNHCR själva.

I deras rapport om globala trender 2010 står det att 80 procent av världens flyktingar lever i utvecklingsländer.

I rapporten riktar man kritik mot omvärlden som man menar sviker flyktingarna som "överges i väntan på att det instabila läget där hemma ska vara över och deras liv sätts på vänt på obestämd framtid".

– Jag vill understryka att den hjälp flyktingar får på plats aldrig kan utesluta att de ska få hjälp i Europa säger Hanne Mathisen, talesperson för UNHCR i Norden och de Baltiska länderna som ett svar på Jimmie Åkessons utspel. En tydlig slutsats från FN:s flyktingorgan är att utvecklingsländer inte ensamt kan bära denna börda.

Europa med sin betydligt starkare ekonomi måste bli bättre på att ta emot människor som flyr från krig, svält och terror. Att Sverige som en av världens mest stabila ekonomier ska ha ett generöst mottagande är därför en självklarhet. Det handlar om ett globalt ansvarstagande.

Det största problemet med Sverigedemokraternas politik är inte att den underkänns av UNHCR. Det är Sverigedemokraternas blindhet inför hur situationen ser ut i Sverige. Som en del av en globaliserad värld och med generöst flyktingmottagande är Sverige i dag redan en del av deras närområde.

Sverige är ett generöst mottagarland och ska så fortsatt vara. Det bottnar i medmänsklighet och empati. Men det värdskapet vill inte Sverigedemokraterna vara en del av.