Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD skapar regeringskris

Sverigedemokraterna har bestämt sig för att fälla regeringens budget. Statsminister Stefan Löfven (S) försöker nu pressa Alliansen till förhandlingar för att rädda sin budget - och sin regering.(TT)

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en politik som ger en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, sade SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson när han meddelade att partiet beslutat att rösta på Alliansens budgetförslag i onsdagens omröstning i riksdagen.

Det innebär att regeringens budgetförslag skulle falla, vilket vore unikt. Det har inte hänt i modern tid att en hel budget röstats ned.

– SD:s besked betyder inte enbart att de tänker rösta ner den här regeringen utan varje regering som inte dansar efter deras pipa, sade Stefan Löfven.

SD:s beslut utlöste en rad frågor om hur Löfven och hans rödgröna regering skulle agera i den uppkomna regeringskrisen. Löfven valde att skicka över bollen till de fyra borgerliga partierna.

Är de nu beredda att samarbeta med regeringen eller är de beredda att regera med SD? undrade Löfven och bjöd in Allianspartierna till överläggningar redan på tisdagskvällen. Syftet är att få igång förhandlingar om budgeten över blockgränsen.

Trängt läge

Löfven har inte många timmar på sig innan budgetdebatten startar på onsdagsmorgonen i riksdagen. Hittills har Alliansledarna varit avvisande till Löfvens utsträckta hand om samarbete, så också efter SD:s besked.

– Det är statsminister Stefan Löfvens ansvar att hitta en lösning nu, säger Centerledaren Annie Lööf.

Hon ser inget läge att förhandla med regeringen, eller SD, om en budget. Alliansen kommer att rösta på sin egen budget, de tänker inte lägga ned sina röster.

Strax innan regeringens möte med Alliansen upprepade Annie Lööf sitt budskap.

– Vi kommer med samma budskap som vi har upprepat många gånger tidigare, nämligen att vi har ett ansvar gentemot våra väljare att rösta på vår politik, sade Centerledaren Annie Lööf.

– Vi är inte beredda att omförhandla Alliansens budget eller att vara stödparti till Socialdemokraterna till exempel.

På frågan om varför de kommer till mötet med Löfven svarar C-ledaren att det hör till god ton att komma till ett möte och att det är viktigt att bemöta den här inbjudan med respekt.

Lööf tycker dock att det var förvånande att Löfven på sin presskonferens hade så högt tonläge och började förhandla genom massmedierna.

Om Löfven efter överläggningarna anser att det finns tillräckliga förutsättningar att förhandla om budgeten kommer regeringen troligen begära att budgetförslaget skickas tillbaka till finansutskottet för omförhandling. Då blir det ingen votering.

Men om förhandlingar verkar utsiktslösa hålls voteringen som planerat och då kommer regeringens förslag att förlora och Alliansens vinna med stöd av SD.

Oklart besked

Löfven gav inget klart besked om hur han tänker agera i ett sådant läge. En möjlighet är att han avgår, ett annat är att han senare utlyser nyval, eller extra val som det formellt heter. Men det går att göra tidigast den 29 december.

SD har hållit övriga partier på halster i veckor och många hade nog räknat med att de skulle följa praxis, det vill säga rösta på sitt eget budgetförslag och lägga ned sina röster när regeringens förslag ställs mot Alliansens i den avgörande voteringen.

Ett av skälen till det skulle vara att SD riskerar att förlora sin vågmästarroll om regeringen gör upp med Alliansen. Men den risken är SD beredd att ta, sade Karlsson.

Och om S och M gör upp har SD en tydlig plan att växa.

– Vi är i så fall beredda att axla rollen som det ledande oppositionspartiet i Sverige. Vårt mål är att bli Sveriges andra största parti och gå om Moderaterna, sade Karlsson.

Läs mer:

Krismöte på Rosenbad

Länets SD-bas kritisk mot beslutet

Länets riksdagsledamöter oense om samtal över blockgränsen

Ledare: Sverigedemokraternas PR-kupp under presskonferensen