Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se det bedårande – och historiska – nytillskottet i rovdjursparken i Orsa: "Det är jättestort"

Tigerhonan Zaria i Orsa har fött två ungar – en historisk händelse i rovdjursparken. "Det är jättestort eftersom det är den första tigerfödseln här", säger djurvårdaren Johanna Berglund.

Orsa rovdjurspark gick på onsdagen ut med nyheten om två nya invånare på Tiger Mountain.

– Det största av allt är när det föds nya ungar i parken. Och nu är vi jättestolta över att kunna berätta att vår tigerhona Zaria har fött två ungar, säger Johanna Berglund, djurvårdare, i ett pressmeddelande.

Hon var en av dem som med nyfikenhet och spänning följde den dräktiga honan.

– Några dagar efter beräknat födelsedatum kunde vi både se och höra ungarna, det var väldigt stort att få uppleva. Den 25 januari lyckades vi stänga undan modern för en stund, för att kunna gå in i utrymmet där de bor. Det gick väldigt bra, vi kunde hälsoundersöka, chipmärka och könsbestämma dem. Det visade sig vara en av varje kön och ungarna var i mycket god kondition. Själva födslarna skedde den 17 januari.

– Det är jättestort eftersom det är den första tigerfödseln här i parken. Och sen även är det ju ett stort tillskott för bevarandearbetet.

Än så länge är det inte speciellt mycket aktivitet på Tiger Mountain, konstaterar rovdjursparken – något som dock kommer att ändras framöver.

– Det har varit en mycket bra första period för tigerungarna, som ännu inte öppnat ögonen. Så fort de gjort det, vilket sker snart, kommer springet att öka inne i tigerhuset. De blir då synliga på ett helt annat sätt. Pappan Yegor rör sig däremot som vanligt inne i tigerhägnet, säger Johanna Berglund.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här