Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se fördelarna med EU

I maj är det val till Europaparlamentet. Detta blir i mångt och mycket ett val mellan de krafter som vill utveckla och fördjupa samarbetet och de krafter som helt eller delvis vill begränsa det gemensamma europeiska samarbetet.

Både på höger- och vänsterkanten finns partier som i populistisk anda försöker att dra fördelar av den ekonomiska krisen som svept över Europa för egen kortsiktig vinning i det stundande valet.

Jag vill peka på det oerhört starka utbyte och samarbete som Sverige har med övriga medlemsländer i unionen. Sett till de fyra "friheterna", varor, tjänster, kapital och människor, är detta utbyte och samarbete enbart i sig omfattande.

Varuexporten från EU till Sverige 2012 låg på 747,7 miljarder kronor. Omvänt exporterade svenska företag till övriga EU motsvarande ett värde på 662,1 miljarder kronor.

Tjänsteexporten till Sverige 2012 uppgick till 222,3 miljarder kronor.

Portföljinvesteringarna till och från Sverige uppgick 2012 till 2437,6 respektive 1933,9 miljarder kronor.

Antalet anställda i ett EU-företag i Sverige uppgick 2012 till cirka 393 000.

Ungefär 15 000 svenska studenter studerade i något EU-land under terminerna 2012–2013.

Frågan som väljarna måste ställa sig i maj är: Vill vi se de gemensamma fördelarna och vinsterna i ett europeiskt samarbete eller anamma en protektionistisk, introvert och populistisk retorik som vill förmedla att vårt land klarar sig bäst på egen hand i en allt mer globaliserad värld?

För mig som liberal och folkpartist är valet enkelt!

Marcus Eriksson (FP) vice länsordförande och riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel