Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se Inlandsbanans nya tåg

Inlandsbanan ska nu ta upp kampen mot bussarna, detta genom helt nya tåg och ny tidtabell.

Inlandsbanans vd Peter Ekholm håller inte inne med sin utmaning. En utmaning som innefattar helt nya tåg och en ny tidtabell anpassad för pendlare mellan Åsarna-Svenstavik och Östersund.

– Vi vill utmana bussen. Vi vill i nästa upphandling på buss 45 att bussen ska ersättas med tåg, klargör Ekholm.

Redan nu till jul blir det på sträckan Åsarna/Svenstavik-Östersund en nya tåg och en ny tidtabell anpassad till arbetspendling. Detta ska inlednbingsvis ske i projektform.

– Vi vill under perioden från jul till nästa sommar visa politiker och medborgare vad detta kan innebära i framtiden, efter nästa sommar, säger Ekholm.

De nya motorvagnarna är byggda i Polen. De rullar redan nu på det tyska järnvägsnätet och är extremt spolformade.

För att trafiken ska permanentas efter försöksperioden hoppas Ekholm på att politikerna ska fatta rätt beslut. Och han har ett klart budskap.

– Politikerna i de berörda kommunerna måste ge i uppdrag till den regionala kollektivtrafikmyndigheten att bussen ska ersättas med tåg på de här linjerna, säger han.

Tågen är det absolut modernaste som finns på marknaden. Vagnarna är dieseldrivna men med betydligt bättre komfort än motorvagnar för korttidsresor. Och de ska klara av den svenska kylan.

– Varje motorvagn kostar runt 100 miljoner kronor. Mycket pengar kan tyckas, men å andra sidan är livslängden betydligt längre än för bussar, menar Ekholm.

Och biljettpriset för resenären kommer inte att chockhöjas.

– Biljettpriset följer den prisökning som gäller för den allmänna kollektivtrafiken i länet, lovar Ekholm.

För att detta projekt ska permanentas behövs i runda slänga 80-100 resenärer per resa, och det blir en resa som kommer att ta cirka 40-45 minuter.