Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se Jon Henrik Fjellgrens bejublade jojk i TV

26-årige Mittådalsbon fanns med när TV3 drog igång Talang Sverige.
– Musik, och framförallt den samiska jojken, betyder mycket för mig, säger Jon Henrik Fjellgren.

Med en känslosam jojk fick Jon Henrik Fjellgren jurypanelen, Robert Aschberg, Shirley Clamp, Carolina Gynning och Tobias Karlsson, att gråta när programmet Talang sände första avsnittet under måndagskvällen.

Med en egen låt jojkande han även in bland många framför tv-apparaterna i Sverige.

– När jag väl kom ut på scen så fick jag ett tunnelseende. Egentligen kommer jag inte ihåg framträdandet.

– Det var inte på grund av nervositet utan det var en känsla som jag aldrig tidigare har upplevt. Jag tror att det var för att jag kom så nära Daniel som man kan komma som levande. Det kändes som att han var med mig där, säger Jon Henrik Fjellgren.

Daniel var hans bästa kompis som avled för fyra år sedan. Jon Henriks jojk var en hyllning till den bortgångne vännen.

– Bland de sista orden Daniel sa till mig var att jag skulle satsa på jojken, "visa Sverige och världen din musik, för du har förmågan att öppna människors hjärtan".

– Det var han som gjorde att jag bestämde mig för att söka till Talang.

Jon Henrik fick stående ovationer av publiken efter sitt framträdande. En rörd Shirley Clamp konstaterade att budskapet gick direkt in i hjärtat trots att hon inte förstod det samiska språket.

– Där fanns en känsla och en innerlighet som var mycket, mycket stark, sa Robert Aschberg.

– Jag hade inte sett programmet själv innan det sändes, men jag är nöjd med framträdandet. Låten betyder rent känslomässigt mycket för mig och jag grät framför tv:n.

Efter sändningen blev det inte en lugn stund där hemma i Mittådalen. Telefonen gick varm och hans mejlbox fylldes. På de sociala medierna nämndes Jon Henrik flitigt.

– Jag är chockad. Folk har ringt och gratulerat och en del har gråtit. På Youtube är det visst 250 000 visningar. Jag trodde aldrig att den här låten skulle beröra så många, säger Jon Henrik.

Han får nu vänta om han blir de som går vidare i tävlingen. Talangjuryn ska först gallra i gänget. Sedan blir det direktsända delfinaler inför den stora finalen i Talang Sverige,

Han är 26 år och kommer ursprungligen från Colombia.

– Jag har hört berättat sedan liten att jag kom från en liten indianstam, men det vet jag egentligen ingenting om. Jag kom till Sverige tidigt där jag blev adopterad av en samefamilj och har därefter vuxit upp i Mittådalsfjällen.

Han har sedan liten hjälpt sin far med renskötseln och så fort Jon Henrik slutade skolan har han arbetat aktivt som renskötare.

– Jag hittade musiken på dagis i Funäsdalen där jag fann ett litet keyboard som mitt första instrument. Jag lärde mig spela själv på gehör. Den samiska musiken, jojken, kom av sig själv till mig.

Jon Henrik började sedan skapa sin egen samiska musik. Gav ut första CD som 16 åring, kallad Onne vielle/Lille bror.

– Namnet valde jag för att jag var yngst i familjen och har två stora systrar. Jag var runt 14 år då jag första gången visade min musik offentligt för publik.

Här kan du göra din egen Jon Henrik-remix.