Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se luftkonsterna på snöskoter

Sundsvall håller på att bli ett Mekka för freestyleåkning med skotercross. Inom kort är tre av landets toppåkare bosatta på orten.

Annons

Markus Nordin från Matfors är professionell freestyleåkare och tävlar för Team Oktan. Också sundsvallskillen Patrik Berglund tillhör teamet och nu i oktober flyttar stjärnan Tobias Hellström, Umeå, ner till Sundsvall. Ett Freestyle-center i Norrland är på väg att skapas.

– Ja nu är vi uppe i tre personer och fler kommer säkert att komma, säger Markus Nordin, 27.

Han har kört Freestyle Motocross i fem år och sporten är sedan ett och ett halvt år tillbaka hans levebröd. Nu turnerar han världen runt på uppvisningsshower, året runt, och gör bland annat volter med skotern tio meter upp i luften. Från började hoppade han med fyrhjulingar och crosscykel men efter första hoppet med skoter blev han fast.

– Ja man kör en skoter 10 meter upp i luften inför publik och du hoppar ungefär 20 meter långt och har jävligt kul på skotern helt enkelt.

Nu har han flera sponsorer, eget företag och har varit i Australien, Nya Zeeland, Ryssland, Frankrike och i Norden. På högre nivå är det bara mellan fem till sex personer som håller på med freestyle och det är mest uppvisningar som gäller då det bara finns en enda tävling i sporten, X-games, som kan liknas vid extremsporternas OS. Nu kommer tre av de bästa i Sverige ha sin bas i Sundsvall.

– Ja mer eller mindre. Vi hoppas ju att fler ska få upp ögonen för sporten nu och flytta hit och samlas här, för det finns ju inget roligare än att när man är ett gäng och så har man det här hänget liksom. Några sitter och snackar, andra filmar och så turas man om, det blir som en livsstil, menar Markus Nordin.

Just träningsmöjligheterna är viktiga för att utvecklas. Det ligger många timmars träning bakom ett trick. För att få de mest optimala förutsättningarna byggde han och lagkompisen Patrik Berglund en egen anläggning i Töva utanför Sundsvall. De använde konstgräs från en gammal fotbollsplan och kör på mattan året om. Att Tobias Hellström, som tillhör en av de bästa i Sverige, flyttar till Sundsvall betyder mycket ur träningssynpunkt.

– Det blir otroligt mycket mer träningsmöjligheter tillsammans. Det blir mer tid för förberedelser för vi kör mycket shower tillsammans i och med att vi kör för samma team.

I somras var teamet till Frankrike på motor GP i Le Mans. På startrakan visade de upp sina konster inför 70 000 fransoser.

– Egentligen ska man ju köra en skoter på snö på en platt skoterled och så visar vi upp den på sommaren, upp och ner, 10 meter upp i luften. Det är lite galet, säger Markus Nordin.

Och det ligger många timmars träning bakom tricken. Populärast bland publiken brukar vara flipen.

– En flip är en bakåtvolt, du kommer in i rampen, drar bakåt så kommer skotern av sig själv i och med gyrokraften i mattan. Det ser ju väldigt spektakulärt ut och du måste vara 100 procent fokuserad.

Alltså… Det låter lite farligt?

– Det ser väldigt mycket farligare ut än vad det är. Vi gör det här varje dag, hoppet ser likadant ut varje dag på träningsanläggningen. Det är otroligt många timmar bakom och träning det är ingenting som man tar en skoter äh nu ska jag göra en "rock solid" (föraren ligger raklång i luften och släpper skotern helt för en kort stund). Då går det inge bra, säger han.

Men Markus Nordin har också skadat sig, senast nu i sommar på The Jam-uppvisningen i Östersund.

– Jag var väl lite ofokuserad och fick inte tillräckligt mycket rotation på just en bakåtvolt det resulterade i att jag inte kom runt och var tvungen att hoppa av skotern. Jag klarade mig väldigt bra, jag bröt några revben. Det hade kunnat gå betydligt mycket sämre. I den här sporten är det inte frågan om du skadar dig, utan när, säger Markus Nordin.

När Sundsvall nu ska sättas på freestylekartan så hoppas Markus Nordin också att kunna bli ännu bättre inom sporten.

– Naturligtvis skulle det vara kul att någon gång köra X-games men just nu känner jag att jag vill fortsätta att ha roligt på skotern. Den dagen jag inte tycker det är kul längre lägger jag hjälmen på hyllan.

Tidigare artiklar:

Här kraschar Markus Nordin

Nordin om brutala kraschen på Stortorget