Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se till de små aktörerna

Turerna kring utbyggnaden av Lillänge visar att det inte är helt enkelt att vara kommunalpolitiker.

Det är det viktigt att komma ihåg vem man företräder och vilken politik väljarna förväntar sig om man ska få förtroendet igen. Centerns väljare har genom decennier kunnat förlita sig på partiet som småföretagarnas förespråkare.

Östersund har en stor andel småföretagare i centrumhandeln. Serviceanda, stor bredd och närhet till kunderna bidrar till att besökare trivs hos oss.

Sundsvall föll för frestelsen och skapade ett handelsområde utanför stadskärnan (Birsta) trots oroande exempel från andra kommuner. Effekten blev tydlig. Många tomma butiker i centrum och en turiststad som för det mesta verkar gå på sparlåga.

Man skulle kunna tro att Birsta därigenom blivit vinnaren, men inte heller där verkar det fungera speciellt bra. Förklaringen är troligen höga hyror och otillräckligt med besökare.

Det finns helt enkelt inte nog med kunder för att underhålla två konkurrerande områden.

Jag blir orolig när Centern allierar sig med Socialdemokraterna för att nu skapa en Birstaliknande utveckling även här i Östersund. Har våra Centerombud glömt den politik man representerar? Öppnar vi dörren för de stora aktörerna på de små, redan etablerade företagarnas bekostnad?

Tusentals kvadratmeter butiksyta står outhyrda i centrum till fastighetsägarnas stora oro. Kan vi förvänta oss hyreshöjningar för de kvarvarande företagarna för att täcka underskotten?

Vet någon i dag var smärtgränsen går när det gäller hyresnivå?

De som förväntas etablera sig i Lillänge är stora kedjor med begränsat utbud och låga priser – men utan service och lokal förankring. De är här för att tjäna pengar för sina ägare som hör hemma på andra orter, långt borta. Skatteintäkterna hamnar inte i Jämtland.

"Försäljningsladorna" byggs av kringresande byggrallare som slutför och reser vidare till nästa förhoppningsfulla kommun som vill försöka sig på externhandel. Få arbetstillfällen för den lokala arbetsmarknaden alltså.

Jag hoppas att Centerns ledamöter i de beslutande organen tänker på detta när Socialdemokraterna vill stanna vid ambitionen att "förtydliga argumenten".

Jag föreslår följande:

Avbryt tillfälligt planerna på Lillänges tredje etapp. Avför ärendet från dagordningen och ta vara på det arbete som är nedlagt. Återuppta frågan först när behov verkligen finns och kundunderlag finns för både centrum och Lillänge.

Lev upp till den förväntade rollen som Centerföreträdare. Se till de små aktörerna som annars kommer att tvingas ta ställning till om det är möjligt att fortsätta med sina företag i centrum på grund av minskande kundunderlag.

Det är först då som jag återigen känner igen en eftertänksam och jordnära Centerpolitik.

Thomas Eriksson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel