Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se tillväxten för vad den är

Vid Miljöpartiets nyligen avslutade kongress lade en ledamot fram ett radikalt förslag som gick ut på att tillväxt inte ska vara målet för partiets ekonomiska politik. Även om partistyrelsen var emot antogs förslaget av kongressen.

Detta kan inte ses som något annat än en 180-graderssväng, en helomvändning, från det mer tillväxtvänliga besked som Miljöpartiet glädjande nog levererade under Almedalsveckan i fjol.

Då talade språkrören om behovet av både företagare och ett förbättrat företagsklimat, till exempel med sänkt sjuklöneansvar och minskat regelkrångel.

Vi var därmed många som hoppades på ett allmänt attitydskifte inom Miljöpartiet vad gäller företagande och tillväxtskapande. Men det är förhoppningar som nu dessvärre krossats.

Alla samhällen bygger på någon form av ekonomi. Och att tänka sig ett ekonomiskt system utan tillväxt är en utmaning även för de mest förhärdade miljöaktivisterna. Man kan helt enkelt inte avskaffa tillväxt om man vill att samhället ska utvecklas.

Låt oss i stället se tillväxten för vad den är – en möjlighet för alla att få det lite bättre. Ökad tillväxt, högre levnadsstandard, ökat välbefinnande och ökad miljömedvetenhet går nämligen hand i hand.

En kedja av fördelar följer i tillväxtens fotspår: Tillväxt ger ekonomiskt välstånd som leder till bättre levnadsstandard, som leder till bättre vård, skola och omsorg, som leder till självständighet, som leder till välbefinnande, som i slutändan leder till medvetenhet om våra gemensamma resurser och vårt gemensamma välbefinnande.

Världen har i dag betydligt färre fattiga än för 30 år sedan, inte minst i Sydostasien, där den extrema fattigdomen nu drivs tillbaka. Vi ser också att miljömedvetenheten blir högre och högre i dessa länder. För det har vi marknadsekonomin att tacka.

Vi kan åstadkomma en bättre utveckling både i Sverige och i världen om vi bejakar och ser tillväxt som något positivt. För detta krävs både attitydförändringar och politiska reformer. Ska vi klara att upprätthålla ett samhälle med god och förbättrad välfärd måste vi gynna förutsättningarna för fortsatt ekonomisk tillväxt.

Att stimulera viljan att starta, driva och utveckla företag är det allra viktigaste för tillväxten.

Ola Toftegaard

Svenskt Näringsliv Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel