Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp butiksägare – din personal kanske stjäl

Beräkningar visar att butiksanställda i Jämtland stjäl för 40 miljoner kronor varje år. Därför satsar affärer allt mer på att kontrollera sin personal.

Coop Forum i Lillänge är en av butikerna som kontrollerar sina anställda via så kallade så kallade hemgångskontroller. Anställda brukar handla och sedan ta hem varorna från personalutgången när de går hem. Ett vaktbolag gör därför stickprovskontroller så att personalen inte tar hem varor de inte betalat för.

– Det sker kanske, tre fyra gånger om året. Dessa är spontana och vi får reda på dem först efteråt, säger Maria Munk, stormarknadschef på Coop Forum.

vilja slippa kontrollerna.

– Man måste se att det kan finns sådant, även om man inte vill att det ska vara så, säger hon.

Ordförande i köpmannaföreningen i Östersund, Lennart Ögren, berättar att butiker har olika sätt att kontrollera anställda.

– Varje företag har sin grej. Det finns olika typer av bevakning. Tjänsterna kan man köpa från vaktbolag, berättar han.

exempelvis låta butikskontrollanter göra kontrollinköp för att se om allt stämmer eller sätta in övervakningskameror. En del företag kräver att den som anställs ska visa upp utdrag ur kriminalregistret.

– Men det är inget vi gör. Vi ringer och kontrollerar referenser – stan är inte större än att det sprider sig om någon gjort något, säger Maria Munk.

Beräkningar från intresseorganisationen Svens handel visar att svinnet i svensk detaljhandel är tre procent varje år. Det betyder att svinnet i Sverige är 16 miljarder och omkring 3 miljarder av det står anställda för. Omräknat till omsättningen i Jämtland betyder det att svinnet är 210 miljoner kronor och av det står personalen för 40 miljoner kronor.

– Nu mera är handeln mer mogen att ta tag i de här frågorna på ett sunt sätt och inte sopa det under mattan, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel.

Han berättar att ökningen av interna stölder ökar varje år, även om inte ökningen är dramatisk.

– Anställda är en del av samhället och det är klart att det finns problem med dem också, säger Dick Malmlund.