Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för biverkningar

Snart kommer nya behandlingsrekommendationer när det gäller förebyggande av hjärt- och kärlsjukdom. Jag vill höja ett varningens finger.  

År 2005 hade mamma och jag ett ärende till Y. Vi pratade bland annat om hälsan. Då berättade Y att han hade värk än här än där.

Eftersom min mamma, året innan, hade drabbats av värk, muskelsvaghet, kramp och sömnstörningar, sa jag på skoj: "Står du möjligen på Zocord (=simvastatin) eller Lipitor (=atorvastatin)?"

Jo, det gjorde han. Det fanns hjärt- och kärlsjukdom i släkten. Jag bad honom läsa bipacksedeln noga. Symptomen kunde till exempel vara läkemedelsbiverkningar.  

Åren gick. Häromdagen stötte jag ihop med Y. Jag undrade hur det hade gått. Värken hade blivit värre, bland annat i höft och rygg. Han hade opererats för ett litet diskbråck, men inte blivit bättre. Han misstänkte att det berodde på dålig läkning.

Y fick svårt att stå/gå och behövde rullator, han remitterades till smärtklinik. Han undersöktes, behandlades med kortisoninjektioner och fick prova den ena värkmedicinen efter den andra. Inget hjälpte. Läkaren ansåg att Y hade fått permanenta nervsmärtor.

En dag skulle Y:s fru hämta ut en ny omgång Zocord på Apoteket men leveransen var försenad. Y blev mycket förvånad när han märkte att han blivit bättre. Han ringde till hälsocentralen och frågade om han kunde göra ett litet längre uppehåll.

Y förbättrades och så småningom kunde han både stå/gå. Han behövde inte rullator och de obotliga nervsmärtorna försvann.

Hundratusentals svenskar tar statiner. Vårdpersonal borde sätta på sig biverkningsglasögonen och lyssna på patienterna. Läkemedelsbiverkningar kan vara en – bland många – differentialdiagnoser.

Historieberättaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel