Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för cyklister vid Badhusparken

Sedan en vecka tillbaka är Strandgatan åter öppen för fordonstrafik efter ombyggnadsarbete. Men det gäller att se upp, nu gäller nya trafikregler vid Badhusparken.

Den första september började nya trafikregler att gälla vid cykelöverfarter. Tidigare cykelpassager, där cyklisterna har väjningsplikt mot fordonstrafiken på vägen, har kompletterats med cykelöverfarter - ett slags övergångsställe för cyklister. Vid de nya cykelöverfarterna är det fordonstrafiken som har väjningsplikt mot cyklister och mopeder klass II.

– Äntligen, säger Jan Asplund, trafiksamordnare på Östersunds kommun.

– Vi har bråkat i 15 år på att få till det här.

I Östersund har man precis byggt färdigt en ny cykelöverfart på Strandgatan, vid Badhusparken, och Jan Asplund berättar att det fortfarande saknas en del detaljer.

– Väjningsplikten för fordonstrafikanter gäller redan nu, i och med att bilarna kör upp på en annan körbana. Men vi väntar fortfarande på de nya skyltarna som ska göra det tydligare.

Passagen vid Badhusparken är en farlig plats, enligt Jan Asplund.

– Det är Östersunds och länets i särklass största passage för gående och cyklister. Ombyggnaden av korsningen är gjord för att förstärka säkerheten. Det finns fler platser i Östersunds som är aktuella för den nya typen av cykelöverfart. Men vi ska inte missbruka det här och slänga upp skyltar överallt, det blir hemskt. Överfarten vid Badhusparken är en typisk plats.

Även om Strandgatan åter har öppnat för fordonstrafik pågår det fortfarande ombyggnadsarbeten på tvärgatan upp mot Stortorget.

– Det kommer att ta någon månad. Vi vill ha Samuel Permansgatan lite mer "stadsmässig" och att det ska höra ihop mer med torget, säger Jan Asplund.