Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sedvanerätt prövas inte i Europadomstolen

Att Europadomstolen tar upp frågor som gäller renbeteskonflikten i Härjedalen kommer inte att påverka den dom som tagits av hovrätten. Prövningen gäller processtidens längd och om samebyarna har tillgång till ekonomisk rättshjälp.

Samernas sedvanerätt till vinterbete för ren i Härjedalen kommer inte att prövas i Europadomstolen. Den delen av processen är avskriven.

Därmed gäller den lagakraftvunna domen från 2004 som fastställer att samerna saknar vinterbetesrätt för ren på privata marker i Härjedalen.

– I dessa kommer det att komma en dom, friande eller fällande. Om det blir en fällande dom kommer vi att yrka på ersättning för de 15,1 miljoner kronor som rättsprocessen har kostat samt för kostnader vi har för processen i Europadomstolen plus ett skadestånd, berättar samebyarnas advokat, Jan Södergren.

– En fällande dom sätter press på regering och riksdag att komma fram till en acceptabel lösning när det gäller renbetet i Härjedalen.