Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seger för Jämtland – möter Södertälje i kvartsfinal: "Det var inte vackert men vi gav inte upp"

Det blev seger för Jämtland mot Norrköping borta med 78–74. En stark seger som gav Jämtland en sjätteplats i grundomgången. I och med att Borås vann Uppsala så väntar Södertälje för Jämtland i kvartsfinalen.
– Det var viktigt för oss att bryta nästan en månads förlusttrend, säger Gehrke.

Annons

I sista omgången av grundserien gästade Jämtland Norrköping. Första perioden började bra för gästernas del men greppet rann ur deras händer och Norrköping kunde gå ledande ur den med fyra poäng. Mycket på grund av slarv i avsluten. Ingen av lagen sköt speciellt imponerade.

– Vi tog oss till matchen med en inställning men fick snabbt ändra den när Norrköpings bästa spelare inte skulle spela så då fick vi tänka om. De blev rörligare och snabbare och vi kunde inte utnyttja vår storlek riktigt, säger Torbjörn Gehkre.

I andra perioden tycktes Jämtlands poängsskytte ha stannat helt Mike Bruesewitz gjorde lagets två enda poäng medan Norrköping swishade från 16 till poäng till 30 utan att Jämtland tog sig därifrån. Då var gästernas skytte inge vidare. Men sedan hände något, Jämtland tog en timeout vid 27–14 och därefter åt de upp de mesta av försprånget som Norrköping hade. Den timeouten i kombination med att Norrköing blev bekväma i sin stora ledning gjorde att Jämtland åt ikapp och i andra perioden gjorde lagen 18 poäng var trots att Jämtland var segstartade. Stark hämtat av gästerna.

– Vi gör fel saker och ligger under stort, säger Gehrke om första halvleken.

I tredje perioden tog Jämtland ikapp helt och sedan följdes lagen åt och det var otroligt jämnt. Men sedan kunde hemmalaget dra ifrån igen och ge sig själv ett försprång in i sista perioden med fem poäng. Att hemmalaget var blygsamma i sitt trepoängsskytte var tur för hemmalaget som hade en betydligt bättre trepoängsprocent.

Och när Jämtland tog en fempoängsledning i mitten av sista perioden tvingades hemmalaget att ta timeout för att se till att stoppa gästerna. Men matchen höll på att gå till förlängning, med mindre än tio sekunder kvar missade hemmalaget läget att ta matchen till förlängning. Men Jämtland kunde pusta ut, de klarade ut situationen och vann matchen. Vilket starkt avslut av Jämtland!

– Det var skönt, det var inte vackert men vi gav inte upp, säger Gehrke.

I och med Jämtlands seger mot Norrköping nådde man 16–16 i matchkvot. Det är tredje gången i Basketligan som Jämtland når 50-50 i matchkvot. Tidigare har det hänt 1994/95 och 1996/97. 17–17 resp 16–16, båda gångerna med John Dieckelman som head coach.

Borås vann över Uppsala med 87–71 vilket gör att Jämtland spelar första matchen i Södertälje, söndag 2 april. Och tar emot dem i Östersund tisdag 4 april.

– Nu gäller det att ställa om mentalt. Nu måste man ta det på allvar, alla matcher från nu är värdematcher.

Matchfakta/Basketligan herrar

Norrköping–Jämtland 74–78 (16–12, 18–18, 22–21, 18–27)

Poäng, Jämtland: Mike Bruesewitz 19, Dino Cinac 16, Jabril Durham 15, Preston Purifoy 10, Niklas Larsson 6, Jaan Puidet 4, Gustav Hansson 3, Samuel Berkelund 3, Olle Lundqvist 2.