Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segrande start för Alx i Portugal

Alx Danielsson är en vinnare igen. I förra veckans Acceleration-premiär i Portugal, vann svensken två lopp av tre.
Det betyder mästerskapsledning inför helgens deltävling i Spanien.

I väntan på att få köra STCC (V8 Thunder Cars) och Nascar i USA, tävlar Alx Danielsson i Europa. Det handlar om den lite mer anonyma tävlingen Acceleration och racingklassen MW-V6.

Acceleration är en form av nationsmästerskap, där Alx Danielsson därmed representerar Sverige. Bilarna ser ut som en pick up, men är rörramsbilar med siluetkaross och väger endast 950 kilo.

– Alla bilar drivs centralt och är likadana vilket jämnar ut förutsättningarna. Det gäller att komma underfund med den snabbt, menar den förre jämten i ett pressmeddelande.

Premiärtävlingen nära Portimao gick mycket bra. Alx kvalade som etta på fredagen och vann sedan lopp 1 och lopp 3, dessutom med god marginal. Sju sekunders marginal i lopp 1, tio sekunder i lopp 3.

– Det här gick bättre än jag vågade tro.

Det andra loppet slutade med att Alx var tvungen att parkera bilen tre varv från mål. Orsak: en brusten hjulupphängning till följd av en tidigare påkörning.

– Det var snopet. Vår inställning på bilen gör att den blir riktigt snabb efter ett par varv och ut på varv två körde jag om, men blev påkörd i bakhjulet på väg in i kurvan. Jag snurrade av och kom ut tvärsist. Cirka 20 minuter senare körde jag om samma förare igen och var på väg mot pallplats när hjulupphängningen brast.

Alx fick snabb revansch i det sista loppet. Han kom iväg som femma och påbörjade jakten på ledning, extra motiverad av tidigare händelser.

– Jag var maximalt taggad att vinna. Givetvis för Sveriges och min egen skull, men även för min mekaniker som fick en lång natts jobb för att reparera skadorna. Bilen var helt perfekt och det var lätt att hitta farten. Efter ett par varv var jag ikapp Eion Murray (Irland) och kunde börja utmana. Det blev en härlig fajt, men han jobbade nog sina däck lite hårt så när jag hade kört om kunde jag dra ifrån, berättar Danielsson.

I den andra klassen i Acceleration, FA1, kör Felix Rosenqvist för Sverige. Den 22-årige Värnamokillen är lite av en "mini-Alx", med fina framgångar i Europa som ung förare. Rosenqvist har bland annat vunnit Formula 3.

Danielsson och Rosenqvist är nu redo för omgång 2 i tävlingsserien, denna gång i Navarra i Spanien. Navarra är en autonom region och provins i norra Spanien med Pamplona som huvudstad.

– Premiären gick oförskämt bra. Nu får jag en liknande utmaning som under förra helgen eftersom jag aldrig har kört i Navarra heller. I dag (fredag) kör vi två korta träningspass och kvalet till lopp 1 så det gäller att komma igång från första varvet, berättar Alx i ett pressmeddelande.