Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekos strejk gäller oss alla

Sekos strejk för tågpersonalens villkor i södra Sverige har fått ett massivt stöd från allmänheten. Veolias och branschorganisationen Almegas svar har fått Seko att utvidga strejken till Stockholmståg och andra fackförbund har valt att gå ut i sympatistrejk.

Det har blivit allt vanligare med otrygga anställningar i flera branscher, med deltids- och otrygga timanställningar, med löner som inte räcker att försörja sig på.

Innebörden i trendordet flexibel är i verkligheten att vara beredd att hoppa in dygnet runt, utan att kunna bestämma någon tid med familj eller vänner. Har du förhinder eller råka missa ett samtal från företaget så får du kanske inte frågan nästa gång. Och en sänkt lön och en osäker lön är annat än flexibelt.

Strejken är därför väldigt viktig för oss anställda. Vi som är aktiva i Seko är glada över att vårt fackförbund, med övriga LO-förbund bakom sig, nu säger ifrån och tar strid för medlemmarna.

Vi vill ha schysta arbetsvillkor. Vi vill kunna känna oss trygga med vad som är arbetstid, då vi ska arbeta. Och vi vill kunna känna vad som är ledighet. Vi vill ha rätt till semester. Vi vill ha en fast lön. Vi vill kunna planera våra liv och ha möjlighet att betala våra räkningar.

Det som händer nu är att vi säger nej till en omodern utveckling som leder oss tillbaka i tiden, med oinskränkt makt till chefer och ägare som styr över våra liv 24 timmar om dygnet varje dag. Därför har vår strejk fått så stort stöd. För strejken är allas strejk. Den gäller rätten till ett anständigt liv.

Seko Mellannorrland

Mikael Lidholm, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel