Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sen öppning för isvägarna

Först väldigt varmt, sedan kallt och snöfall. Det har varit en inledning på vintern som inte gynnat länets isvägar. Men snart kan isen vara tillräckligt tjock för att köra på.

Vid färjeläget i Håkansta pågår febril aktivitet. I måndags kunde man för första gången i vinter åka ut och ploga sträckningen över till Norderön. Och förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan den öppnas för trafik.

– Men jag vågar inte lova något datum, säger Per-Ola Zackrisson, som är ansvarig för länets isvägar.

Ifjol kunde första isvägen öppnas 10 januari.

– Det var riktigt bra då. Nu ligger vi en hel månad efter det, säger Per-Ola Zackrisson.

Väderförhållandena har inte varit särskilt gynnsamma den här vintern, med först väldigt varmt väder, och sedan visserligen riktigt kallt men också isolerande snö.

– Det var ju öppet vatten fram till 7 januari, och när isen då la sig kom snön, vilket var väldigt olyckligt, för då bygger inte isen på så fort.

Om man till exempel jämför med ifjol så växte isen nio centimeter på en vecka. I år växte den bara med tre centimeter samma vecka.

I Håkansta jobbar åtta personer med färjorna och med isvägar. Just nu hoppas man extra mycket på att isvägen över till Norderön ska gå att öppna. En propeller på färjan har nämligen gått sönder både boende och turister måste ta vägen runt Storsjön.

– Det är många som hör av sig och frågar. Fjällstationerna har ringt en del gånger, säger Per-Ola Zackrisson.

För att isvägen ska gå att öppna måste den vara minst 25 centimeter tjock över hela vägen. Man provborrar med 50 eller 100 meters mellanrum. Nu borrar man varje dag och håller koll på sprickor och andra förändringar i isen. När vägen är öppen görs rutinkontroller en gång i veckan förutsatt att det inte sker snabba förändringar i vädret.

Just nu är isen 16 centimeter på tunnaste stället.

– Nu kan vi börja ploga och sedan skulle det bli kallgrader, så vi får se hur det blir om några dagar, säger Per-Ola Zackrisson.