Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sena röster innebar ingen förändring

Valresultatet för Härjedalens kommun är fastställt och inräkningen av de sena rösterna innebar enbart procentuella förändringar och valnattens preliminära mandatfördelning kvarstår.

Läget i Härjedalen kommer att bli komplicerat. Vilka partier som slår sina påsar ihop och regerar är oklart och enligt centerledaren Anders Häggkvist har inga diskussioner inletts åt något håll.

– Partierna styrs av stadgar och först ska valresultatet fastställas. För vår det är det så att vi ska ha ett medlemsmöte och först därefter kan det påbörjas förhandlingar om lösningar, säger Häggkvist.

Några intressanta händelser inträffade i personvalet. Moderaternas Billy Anklew klev in i kommunfullmäktige tack vare personröster. Den tomma platsen som SD hade gick till Rickard Tjärnås i Sveg, mot hans vilja.

– Alla vet att jag är så pass politiskt ointresserad som det bara går att vara. Och jag stödjer inte Sverigedemokraterna, säger Rickard Tjärnås till Östersundsposten.

Han berättar att han sedan i måndags kämpat med att få bort sitt namn på listan och i tisdags så lyckades han få hjälp på kommunhuset i Sveg att fylla i en blankett om att han avgår.

Det tredje mandatet går nu troligen till Leif Jonsson i Sveg som också är inkryssad och som är villig att ställa upp.

Striden om sista mandatet stod mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, om 23 härjedalingar till lagt sin röst på Moderaterna så hade det sista mandatet tillfallit dem i stället för Socialdemokraterna.