Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senaste om våldsbrotten i Östersund: Häktad man pekades ut i fotokonfrontation

På kort tid har polisen tagit upp åtta anmälningar om våld och ofredanden mot kvinnor i centrala Östersund. Hittills har polisen tagit fast en misstänkt gärningsman sedan en kvinna pekat ut honom under en fotokonfrontation.

Senast i helgen anmäldes ett våldtäktsförsök, en misshandel och ett olaga hot mot tre olika kvinnor. Med anledning av detta höll polisen en presskonferens i måndags där man manade till försiktighet. Polisen rekommenderade speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten.

Ett av senaste tidens våldsbrott gäller en misshandel på Artillerigatan. En kvinna har uppgett för polisen att hon mötte tre män sent på fredagskvällen den 26 februari. Hon ska ha blivit knuffad och en man ska bland annat ha greppat hennes haka, men hon lyckades slå sig fri och ta sig från platsen.

Enligt åklagare Emil Westlin som leder förundersökningen kunde kvinnan lämna ett ganska bra signalement och den 27 februari dök den misstänkta mannen upp när ordningspolisen gjorde ett annat ingripande. Tisdagen efter, den 1 mars, kunde kvinnan peka ut mannen i en fotokonfrontation där flera olika bilder visades. Men när mannen skulle höras dagen efter om den misstänkta misshandeln hade han försvunnit.

Han dyker sedan upp några dagar senare när han försöker att lämna landet. 22-åringen som är asylsökande i Sverige släpps inte in i Tyskland och när han återvänder hörs han av polisen. Den 7 mars häktas mannen av Östersunds tingsrätt, men inte för misshandeln utan för falsk tillvitelse. 22-åringen misstänks nämligen ha ljugit om ett knivöverfall den 29 februari.

Han ska ha påstått att han blivit knivskuren i ett bråk på Grytans asylboende men polisen hittade inga uppenbara knivskador på mannen. Åklagare Emil Westlin säger att hans bild av misshandeln den 26 februari är att det gränsar till ringa misshandel.

22-åringen är inledningsvis häktad till 21 mars.

Tidigare artiklar:

Stephen Jerand: "Vi hoppas att det är ett begränsat antal gärningsmän"

Polischefen om helgen: "Man ska givetvis gå ut och roa sig"

Polisen letar fler gärningsmän

------

Läs mer:

Man häktad misstänkt för utomhusmisshandel av kvinna

Polisen misstänker att fler trakasserier inträffat – efterlyser information

Polischefen bemöter kritiken: Det är inte alls ovanligt att vi går ut med varningar

Läs mer:

Ytterligare ett våldtäktsförsök polisanmält i centrala Östersund

ÖFK nattvandrar efter överfallen: "Alla goda krafter måste gå ihop"

Ny grupp med civila nattvandrare ska bidra till en tryggare stad

Tidigare artiklar:

Starka reaktioner efter polisens uttalande: "Så pinsamt för svensk polis år 2016"

Polisen efter helgens överfall: "Vi vill mana till försiktighet"

Kvinna överfallen av tre unga män – brottades ner och utsattes för våldtäktsförsök

Två överfall på kvinnor i Östersund natten till söndag

Kvinna oprovocerat påhoppad och nedslagen

Läs också:

Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna