Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seniorboendet blev ett helvete

Gudrun Thurhagen hoppades få bo i ett problemfritt seniorboende i Östersund. I praktiken har det inneburit ett åtta års långt helvete.

Gudrun Thurhagen bor på Solbergs seniorboende på Prästgatan i Östersund, en boendeform för personer som fyllt 60 år utan hemmavarande barn. Hon har en fin takvåning med stor inglasad balkong och med fin utsikt.

– Läget är centralt. Samtliga lägenheter i mitt trapphus var och är seniorboende. Jag hade planerat för en säker och trygg ålderdom, trodde jag.

Men för Gudrun blev verkligheten något helt annat.

– Redan första dagen hörde jag ett ljud i min lägenhet som inte borde finnas där. Efter noggrann undersökning kom Östersundshem fram till att ljuden kunde härledas till en icke seniorboende grannes lägenhet, en icke seniorboende som flyttade in samma trappuppgång som jag, berättad Gudrun som kämpar för att hålla tårarna tillbaka då hon beskriver sin situation.

– Jag är sjuk, min hjärna orkar efter åtta års oljud inte med längre. Hjärnan stressas, koncentrationen försämras Dunket och vibrationerna går genom hela kroppen. Det är inte ljudet i sig som stör mest utan vibrationerna som fortplantas i väggarna, ett ljud som står både dag och natt, förklarar Gudrun.

Gudrun har genom åren haft en tät kontakt med värden Östersundshem.

– Svaret blev att de måste ha så objektiva bevis som möjligt, på att grannen framkallar störande ljud för att kunna agera.

Oberoende ljudmätningar har, enligt Östersundshem, visat att Gudrun inte störs varför de avslutar svaret med att de inte kan erbjuda henne hjälp och att hon bör överväga att byta bostad.

Efter åtta års kamp har nu Gudrun Thurhagen nått vägs ände. Ärendet har genom åren varit uppe i såväl Svea hovrätt som i miljödomstolen.

– Och allt orsakas av en granne som inte ens är senior. Fast egentligen är det inte grannen det är fel på. Det är hyresvärden Östersundshem och vård- och omsorgsnämnden som inte värnar om oss äldre, säger hon och ställer sig frågan hur Östersundshem kan tillåta att en icke senior får bo i kommunens bostäder avsedda för just seniorer.

– Vad menas egentligen med ett seniorboende? undrar hon uppgivet.