Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seniorer lär sig nätsurfing

För en månad sedan stod det nya och snabba fibernätet färdigt i Böle och Röjan. Nu lär sig byborna att surfa på internet.

Långsamma och svajiga internetuppkopplingar är ett minne blott i byarna Böle och Röjan, väster om Rätan i Bergs kommun.

Efter drygt 4000 ideella arbetstimmar står det nya fiberoptiska bredbandsnätet färdigt och i stort sett vartenda hushåll i bygden har valt att ansluta sig.

Med ett fibernät av senaste snitt kan de nu surfa på internet i hastigheter som de tidigare bara kunde drömma om. Men ny teknik kräver nya kunskaper.

– Många som har fått fiber inkopplat till huset har inte fått chansen att lära sig den nya tekniken. Vi märkte att det fanns ett intresse av att lära sig mer om vad detta egentligen var för något, berättar Per Frohm.

Tillsammans med Lasse Nystedt startade han därför en liten studiecirkel i bygdegården och kursen är populär. Varje söndagseftermiddag samlas ett tiotal personer för att förkovra sig i den nya teknikens grunder.

– Medelåldern ligger på 70 plus. Det är roligt och vi tar det i den takt vi orkar, säger Per Frohm.

På kursen får deltagarna lära sig att starta upp en dator, koppla upp sig mot internet och lära sig att surfa på nätet.

Och har man ingen datorvana sedan tidigare kan det vara en utmaning bara att få musen att styra pekaren dit man själv vill.

Även om det finns datorer att låna så har de flesta av deltagarna på kursen med sig egna. Inger Ericsson från Böle packar upp en skinande ny läsplatta, direkt ur kartongen.

– Jag har inte den minsta datorvana och tycker att det är svårt. Men man måste träna sig.

Hon får medhåll av Vera Hammargård som sitter bredvid.

– Det är svårt att veta vilka knappar man ska trycka på, man kommer inte alltid dit man vill.

För Fritz Dick från Röjan är det här med datorer inget nytt. Han har haft en dator i ett par år, betalar lite räkningar med den men är annars inte så intresserad.

– Jag klarar mig nödtorftigt men det är aldrig fel att lära sig mer, resonerar han.

Sociala medier, däremot, det är inget för Fritz.

– Nä, där går gränsen. Det är en sjuka, det där med Facebook.