Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sensationsdriven forskning

Fyra forskare från SLU har skrivit en bok som de vill få uppmärksamhet för, varför de under helgen skrev en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet. Deras tes är att ekologisk odling är dåligt, vilket de har illustrerat med den sensationssökande rubriken vägen till svält.

Frågan om vad vi borde och inte borde äta, vad som är miljövänligt, nyttigt och så vidare är ingen lätt fråga. Först måste man fundera på vad man vill mäta och uppnå innan man kan säga om en viss metod fungerar eller inte. Författarna menar att när man odlar ekologiskt får man en lägre avkastning, lite mindre skörd, än när man inte gör det. Med det i åtanke menar de att eventuella miljövinster försvinner av att man måste odla mer mark för att få ut lika stor skörd. De har därigenom pekat ut ren effektivitet som det viktigaste målet.

Ekologiskt är ytterst en uppsättning regler som styr hur man får framställa livsmedel. Dessa regler är satta för att uppnå vissa mål och ger även vissa följder. Som att skördarna blir något mindre. Observera att vi här endast diskuterar odling. I sin artikel tar författarna upp att vi köper mer ekologisk mat generellt. Är all den maten odlad spannmål? Klart inte, en stor del av ökningen är ekologiskt kött, mjölk och ägg.

Här talar vi nästa, andra fråga, nämligen djuruppfödning. Här är inte kritiken giltig eftersom djur inte är något man odlar. Höns som gör ekologiska ägg får gå ute, grisar får leva ett mer naturligt liv. Ska vi använda samma kritik här, att det inte blir lika effektiv produktion? I så fall borde vi se till Polen och Thailand, där djuren hålls i minimala burar och trycks fulla med tillväxthormon och antibiotika. Men då får vi i stället andra problem, som stort lidande och antibiotikaresistens. Det finns fler målsättningar än bara effektivitet.

Svensk spannmålsodling är redan bra ur miljösynpunkt, vilket forskarna tar fasta på. Men i många länder är så inte fallet. Där är ekologiskt en klar förbättring mot det konventionella jordbruket. Dessutom handlar det inte bara om spannmål. Bananer är ett exempel på fruktodling besprutat med starka bekämpningsmedel som skadar natur och arbetare. Här gör ekologiskt skillnad.

Generellt så bör man aldrig lyssna på några profeter. Vare sig de som säger att ekologisk alltid är bäst och perfekt på allt, eller SLU-forskare som påstår att det leder till svält. Alla former av produktion har för och nackdelar. Som konsument ska man tänka till kring vad man tycker är viktigast: Stora skördar på liten yta eller mer biologisk mångfald och bättre vattenmiljö? Bra djurskydd eller billigt kött? Det finns förbättringsmöjligheter även för ekologisk produktion. Men om vi vill ha större svenska skördar överlag är böndernas kostnadsbörda ett större hot än att marken går åt till att odla ekologiskt.