Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sentio maj 2015: Det våras för Annie Lööf

Högsta stödet någonsin för Centerpartiet och Sverigedemokraterna i Sentios senaste undersökning. Samtidigt får Socialdemokraterna och Kristdemokraterna lägsta stödet någonsin.

Sentio research väljarundersökning för maj månad innebär chockerande siffror för de politiska partierna.

Alliansen är störst med 39,3 procent. Det innebär att man är största block även med Kristdemokraterna utanför riksdagen. Regeringsunderlaget S, MP och V samlar ett stöd på 36,3 procent. Stödet för regeringen har aldrig varit så lågt.

Särskilt intressant är stödet för Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Fyra partier som samlar sitt största respektive lägsta stöd någonsin sedan Sentio började utföra väljarundersökningar i Sverige 2005.

Det våras för Annie Lööf: I maj månad samlar Centerpartiet ett stöd på 8,5 procent. Uppgången är statistiskt säkerställd. Annie Lööf är politikens drottning i maj månad. Hon har på ett år lyckats vända Centerpartiet från bottenresultat till rekordstöd. Centerpartiet har aldrig tidigare uppmätt ett så stort stöd i en väljarundersökning från Sentio.

Socialdemokraterna på historiskt låg nivå: Samtidigt som Socialdemokraterna håller kongress i Västerås presenteras en ny bottennivå på 24,3 procent. Det är det lägsta uppmätta stödet för Socialdemokraterna i en väljarundersökning från Sentio. Socialdemokraterna har ett lika stort stöd som Moderaterna i maj månad. Hur lågt kan Socialdemokraterna sjunka?

Sverigedemokraterna på ny toppnivå: 19,4 procent. Om Sverigedemokraternas aggressiva uppgång fortsätter är man snart jämnstor med Socialdemokraterna och Moderaterna. Sentio är det institut som varit bäst på att mäta Sverigedemokraternas stöd i valet 2010 respektive 2014. Deras väljarundersökning är därför en allvarlig signal till det röda och blå blocket. Hittills har man inte lyckat bemöta Sverigedemokraternas tillväxt.

Tuff uppgift för Ebba Busch: Ny partiledare räddar inte Kristdemokraterna som fortsätter sjunka ned till 2,2 procent. Nedgången är statistiskt säkerställd. Med bara några månader på jobbet som ny partiledare väntar ett tufft uppdrag för Ebba Busch att vända trenden och rädda Kristdemokraterna. Kan hon lyckas?