Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ser sjukvård som del i regional utveckling

Hälso- och sjukvård kan vara en del i den regionala utvecklingen. Landstingets satsning på en mottagning på Vemdalsskalet är ett exempel på det.

Annons

Det anser företrädare för politiska majoriteten som vid fullmäktiges möte på onsdagen utvecklade sina tankar kring primärvårdsfilialen som ska starta på "Skalet" inför skidsäsongen.

– Man bygger ut besöksnäringen i det här området och det är en basnäring i vårt län. Det pågår samtal om hur man kan samarbeta mellan Fjällhälsan i Hede och den landstingsdrivna filialen på Vemdalsskalet, sa Ann-Marie Johansson (S).

– Det här är ett bevis på att även sjukvården kan vara en regionalpolitisk satsning, sa Robert Uitto (S), landstingsråd och regionråd.

Marianne Larm Svensson (C) och Christer Siwertsson (M) är kritiska och befarar att befolkningsägda Fjällhälsan läggs ned och att de boende i området riskerar att få en försämring av vården.

– Man borde ha ett helikopterperspektiv på det här och lägga ihop delarna för att se hela pusslet, sa Larm Svensson.

Siwertsson misstänker att majoriteten har en dold agenda.

– Ni vill slå undan benen för de privata utförarna för att komma åt pengar som ni ska stoppa i det svarta hålet i Östersund. Det här gör mig illa till mods, det här är rövarfasoner, sa han.

Ann-Marie Johansson talade om landstingets ansvar och ambitionen att värna om primärvården i hela länet.

– Det finns ingen dold agenda i det här, sa hon.

– Landstinget måste tänka nytt om vi ska kunna leverera välfärd framöver. Jag tror att det här beslutet är det bästa för Härjedalens invånare, sa Jonny Springe (S).