Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seriefinal bara på papperet – IFK krossade Frösön i herrtrean

Derbyt mellan obesegrade IFK Östersund och Frösön var en seriefinal endast på papperet.
Ben Smiths IFK utklassade Frösön med en ruggig effektivitet och vann med osannolika 8–0.

Båda lagen hade full pott efter sina två första matcher i division 3 mellersta Norrrland, vilket gjorde vårderbyt extra intressant. Den spänningsfaktorn dog dock direkt.

Ja, det var som att sticka hål på en ballong när IFK drog plösen över ett förskräckligt tafatt Frösön. Gästerna hann helt enkelt inte med när IFK växlade anfallsspel från kant till kant.

Det hade kunnat vara 7–0 i första halvlek om rödvitt tagit till vara på alla sina målchanser. Nu stannade siffrorna vid 5–0, sedan Dennis Grönlund gjort ett par två-tre fina parader.

Det vassaste vapnet var dock hörnspelet. IFK hade fem hörnor i första halvlek och gjorde fyra mål!

Frösön var totalt bortkommet när bollarna kom in i boxen och tappade markeringen fullständigt, främst på lagkaptenen Christoffer Fryklund, som gjorde två nickmål.

– Det är svårt att smälta att vi släpper in fem mål på hörnor. I fjol släppte vi in endast ett hörnmål på hela säsongen, i dag blev det fem mål, sa Frösötränaren Per-Mårten Jonsson.

Vad beror den genomklappningen på?

– Det handlar om vem som vill mest. IFK var betydligt tuffare.

Storsegern och framför allt anfallsspelet har varit mycket imponerande i IFK:s startsvängen av serien. Tre matcher, tre segrar och hela 16 mål framåt.

– Det här vara ganska bra, sa tränaren Ben Smith och log över sitt understatment.

Ni gjorde fem mål på hörnor – är det den gamla engelska skolan som vi såg prov på?

– Njaee, vi vet att Philip (Fredriksson) kan leverera fantastiska pasningar med sin högerfot, men vi har inte använt dem så mycket tidigare.

Läs mer: Kick off för fotbollens division 3 mellersta herrar: Nya britter ska lyfta IFK och Ope

Läs mer: Mattiasson lämnar IFK: "Jag behöver vila upp mig"

Favoritskapet att ta hem seriesegern har onekligen förstärkts under dessa tre matcher. IFK Östersund seglar upp som laget att slå för de övriga topplagen.

Äran för det måste förstås gå till nye tränaren Ben Smith, som på ett fåtal månader lyckats identifiera och lösa det som var IFK:s sorgebarn i fjol; anfallsspelet.

Metoden för att förbättra offensiven handlar dessutom inte om att Smith har förstärkt med nya forwards. Det är ett förändrat tänk, där IFK låter bollen göra jobbet och där man snabbt försöker komma till avslut.

Fokus ligger också på att att använda kanterna för att öppna upp sista tredjedelen. Viktor Ageskär och Isse Strömstedt drar ut sina bevakare långt ut på varsin kant, vilket skapar ytor för bland annat Patrik Lindgren.

IFK:s filosofi att söka crossar ut mot kanterna skapar också en bra dynamik i anfallsspelet.

Ageskär gjorde två mål och skapade mycket oreda med sina löpningar och attacker.

Lagkaptenen Christoffer Fryklund fyllde på med två nickmål – båda på hörna.

Nye Romario Reid satte 7– och 8–0 medan inhopparen Mattias Jonsson nickade in ett mål. Den sista struten satte Frösöns lagkapten Erik Lundqvist, som oturligt nog nickade bollen i eget mål – också det på hörna.

Vad är du mest nöjd med förutom storsegern?

– Att våra anfallare gör mål. De har fått tillbaka självförtroendet efter fjolåret.

Även om IFK Östersund gjorde ett imponerande intryck är nog halva sanningen att Frösön var så erbarmeligt svagt denna Kristi Himmelfärdsdag. Försvarsspelet var obefintligt, aggressiviteten likaså.

Per-Mårten Jonsson försökte tona ned graden av besvikelse.

– Jag kan inte skylla på något, men vi hade ändå flera spelare borta och dessutom fick vi Richard Hamner skadad (baksida lår) efter fyra minuter. Dessutom är det bara tre poäng som vi har förlorat.