Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Servera inte sötsaker på fritids

Enligt Östersunds kommun ska maten som serveras eller säljs inom skolan vara väl sammansatt och tillgodose olika behov. Skolcaféer ska inte erbjuda godis, läsk och sötsaker. Det gäller även för fritidsklubbar.

Menyn för Valla fritidsklubb är vitt bröd och juice, från måndag till torsdag. På fredagar är det glass, choklad med vispgrädde, Coca cola, godis, marängsviss, skumraketer och kakor.

Enligt Livsmedelsverket finns det två syften när det gäller barns mat. 1) Se till att barn får bra och näringsrik mat, för att växa och utvecklas optimalt. 2) Ge barnen bra matvanor, vilket är en förutsättning för god hälsa under resten av livet.

Jag vill inte att mina barn ska äta för mycket sötsaker. Vi kanske tänkte ha fredagsmys hemma, eller fira far med tårta på söndagen. Snabbt blir det för mycket. Med god start redan på fredag eftermiddag på fritidsklubben!

På kommunens hemsida står: "Fritidsgårdarna ska arbeta hälsofrämjande utifrån varje individs enskilda förutsättningar."

Var femte barn i Sverige är överviktigt. Då är det olämpligt att servera ovan nämnda meny.

Lägg också till att det bland barn och ungdomar på klubben säkert finns ätstörningar, allergier och diabetes. Valla fritidklubb jobbar stenhårt mot både utanförskap och hälsokatastrof.

Bryt det här dåliga mönstret! Satsa på förändring, så gör ni både våra barn/ungomar en stor tjänst, både nu och i framtiden!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel