Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sevärt och samhällskritiskt

Konstens vecka har dragit in över länet med fullkraft. Det är konstutställningar i mängder överallt. Det är också fullt av folk på nästan alla utställningar. Det finns uppenbarligen ett stort sug att ge sig ut och uppleva konsten live. Allt hinns inte med i krönikan dag, men ganska mycket ändå…

I dag börjar jag i Ahlbergshallen. Berättelser från det inre rummet är namnet på Cathrine Johanssons utställning. Det är en omfattande utställning med drygt 40 olika serigrafier på plåt. Det är en utställning där Cathrine bygger sina bilder på minnen och fragment av det som samlats av tidigare generationer. På den blanka plåten möts därför sådant som gamla tapetmönster, äldre hus, föremål och människor. Ibland blir kombinationerna nästan lite hisnande och i andra stunder helt självklara.

Jag har hyllat Cathrines spännande grafik på plåt förr. Det här är den mest omfattande utställningen hittills och den är i nästan alla delar väldigt fascinerande där material, teknik och motiv samverkar och talar nästan spiritistiskt till mig. Samtidigt är många verk helt enkelt bara så snygga i sig själva att det räcker långt bara det. Finns kvar på Ahlbergshallen till den 12 oktober.

I ett litet rum inne på Café Tingshuset har Gustav Kape Lindqvist försökt slå något slags rekord i hur mångla målningar man kan pressa in i ett enda rum. Till och med taket är täckt av målningar. Etta med kokvrå är den intensiva utställningen döpt till. Kapes språk i målningarna är nästan lika rakt som det i hans musik. Här finns inspiration från serier och film och här finns berättelser som i ena stunden är sorgliga och i andra argt samhällskritiska. Den speciella och sevärda utställningen är kvar till den 24 oktober.

Hans Lannér är fortfarande en väldigt spännande konstnär. Jag upptäckte honom när hans Hus och namn turnerade runt i landet för runt 15 år sedan. Han var för övrigt den förste Härke-stipendiaten i slutet av 1990-talet. Fem år efter senaste utställningen där är nu Hans Lannér tillbaka på Galleri Remi och inleder galleriets höstsäsong. På väggarna hänger hans målningar, en del i hans lite typiska blekta gulnade färger men även klarare varianter. Målningarna är inte realistiska men det föreställande finns alltid där och det som möts på duken kan bli märkliga resultat som drar åt det abstrakta.

Några afrikanska hembränningstunnor far runt mot en himmel fylld med fötter som flyger runt som fåglar. Surrealistiskt, tankeväckande och inte som något annat. Andra motiv är hämtade från en vistelse i Afrika och skapade med krita och akvarell till en särskild lyster. En boplats från Norr har också en hembränningsapparat och platsen bortom alla allfartsvägar kompletterar det afrikanska och knyter ihop världsdelarna. Sedan finns där målningar som spinner vidare på temat hus och namn. Hans Lannérs poetiska måleri är så mycket mer än vad som får plats här så gå till Galleri Remi före den 15 oktober och upplev själva.

I förra veckan blev det tillkännagivet att Clara Bodén och Helene Gedda tilldelats var sitt kulturstipendium av Östersunds kommun. Och i lördags var det vernissage för en ny utställning i deras gemensamma spännande kulturlokal Tullgatan 6. Katalogrelease & Illustratörsalong är namnet på det som pågår.

Tolv illustratörer från Illustratörcentrum ställer ut alltifrån teckningar till film. Och i taket som långa girlanger hänger massor av illustrationer från den tjocka katalogen Swedish Illustrators & Graphic Designers 2015, en innehållsrik katalog på runt 500 sidor som delas ut till besökarna. Som vanligt blir man nästan bildberusad på Tullgatan 6, där är alltid så mycket att ta del av. Jag faller för både plakatpolitik och ett inlägg i miljödebatten. Och också kul att både Anna Erlandsson och Anders Sunesson är med bland utställarna. Salongen på Tullgatan 6 är öppen till den 10 oktober.

På tal om Anders Sunesson så ställer han ut på egen hand på Härke Konstcentrum. Där visar han målningar, teckningar och skulpturer i en skön blandning. Och som han själv säger Allt jag gjort handlar om färg och form. Men jag gillar särskilt när han låter sina färger och former vara inne på sportens område och här finns hockeymålvakter, fotbollsspelare och två träskulpturer i målad plywood fulla av liv och rörelse döpta till Sverige-Finland och Nickduell. Jag fastnar också för en serie kolteckningar från en fransk dalgång, ett skönt linjespel och där svärtan förmedlar landskapets karaktär. En innehållsrik, omväxlande och rolig utställning som pågår fram till den 12 oktober.

Även Anna Erlandsson dubblerar då hon finns med på utställningen Bit ihop & Bit ifrån – En utställning om tänders betydelse i Hus F utanför hörsalen på Campus i Östersund. Alva Marlen har curerat utställningen som invigdes i lördags med en häftig performance av Linda Svedberg som gav sig på en stor tand. Resterna efter det finns kvar att titta på bland borrmaskiner och dammsugare.

Utställningen innehåller dels fakta om hur människor och samhället förhåller sig till tänder i dag. Sedan finns där konstverk av Maya Westlund, Linda Svedberg, Kerstin Öhlin Lejonklou och just Anna Erlandsson. Roligast är nog Anna Erlandsson verk av krossat porslin och mosaik med en riktig punkvideo i mitten till låten Alla biter alla. Sedan finns ett rum där förskolebarn från Campus arbetat med temat tänder och vad det verkar en hel del om godis.

En klart annorlunda utställning i en annorlunda lokal. Tändernas statur är en klassmarkör i dag. Så var det nog inte tänkt att bli igen. Och sättet att med konst ge sig på ämnet är uppfriskande även om det nog fungerat ännu bättre i en mer traditionell utställningslokal. I samband med utställningen hålls också föreläsningar och visningar på temat. Utställningens sista dag är den 4 oktober.

Galleri Renées borta efter Brunflovägen har inte längre regelbunden utställningsverksamhet. Men i höst är i alla fall ett par utställningar inplanerade. I lördags var det vernissage för FRIKO och deras temautställning Hus med karaktär

Det är en stor och omfattande utställning med sammanlagt 75 olika verk. Här finns en rad olika tekniker representerade. Men det är i huvudsak föreställande konst. En del arbetar mer realistiskt men de flesta följer impressionistiska målarstigar till sina hus. Det märks också att de fria kulturutövarna i FRIKO har blivit fler vilket givetvis är glädjande.

Utställningens toppnummer enligt mig är akvarellerna av Anna Lena Larsson och några av Karin Grandics akvareller där hon rör sig i skymningslandet.

Här finns också en massa fyrar, John Bruno Jakobsson dokumenterar sitt Västjämtland och får till och med en liten målning av dasset vid Anarisstugan. Största publikdragaren verkar Conny Herneruds historiska bilder från ett svunnet Östersund vara. Men alla verkar ha varit inspirerade av temat.

Alla vernissager för Konstens vecka har inte varit än. I morgon onsdag är det vernissage för storfavoriten Robert Nyberg på hemmaplan i Hammerdal. Och samma dag kommer Gaaltije att ha vernissage för en utställning med spännande Niklas Blindh. Och missa inte för den här veckan visas konst Jämtland runt från Strömsund i norr till Svenstavik i söder, från Hammarstrand i öster till Åre i väster. Alla veckor är inte precis Konstens vecka. Men i år satsas det åter och av publikintresset i helgen att döma är det uppskattat.

Christer B. Jarlås