Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex avlidna på äldreboende i Östersunds kommun – coronatester visade negativt men analyseras på nytt

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Under påskhelgen har tre personer avlidit på ett äldreboende i Östersunds kommun. De visade symptom på covid-19, men initiala provtagningar har inte visat på smitta.

Två personer med symptom har tidigare avlidit på samma boende. Samtidigt har det under natten skett ytterligare ett dödsfall på ett annat äldreboende.

Samtliga fall ska nu analyseras på nytt för att säkerställa vad det rör sig om.

Proverna på de totalt sex avlidna ska analyseras igen för att säkerställa om det rör sig om covid-19 eller inte.

– Jag hoppas det. Det var symptom när de avled, så jag hoppas att man tar om provtagningen så att vi kan konstatera vad dödsorsaken var, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Totalt har tio medborgare har provtagits, och fyra har testats positivt. Dessa är kvar på boendet för vård.

Några av de negativa svaren har skickats till Folkhälsomyndigheten för ytterligare analys.

Totalt rör det sig nu om sex medborgare på kommunens äldreboenden som har konstaterad covid-19.

Tre personer ur personalen, utöver de sju anställda som bekräftats smittade, har testats. Där har man inte fått provsvaren ännu.

– Det är en oerhört olycklig och jobbig situation på de drabbade äldreboendena. Särskilt på boendet med många sjuka. Jag är oerhört stolt över och tacksam för våra fantastiska medarbetare som gör sitt allra yttersta för att vårda både sjuka och friska medborgare, säger kommundirektör Anders Wennerberg i ett pressmeddelande.

Med hänvisning till sekretess berättar kommunen inte vilka äldreboenden det handlar om.