Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex bra vinval just nu

Bland nya årgångar och höstnyheter har vår dryckesexpert Sune Liljevall plocka ut sex mycket bra köp på Systemet just nu.

Röda viner

Santa Ana Shiraz Bonarda 2012, Argentina (2084) 59 kr

Generöst vin med solmogna bär, blå plommon och lakrits i smakbilden. Lättgillat och gott utan att vara inställsamt. Fungerar fint till de flesta inte allt för kraftfulla kötträtter men även som sällskapsvin.

Caravan Durif 2012, Australien (6573) 89 kr

Ett supergott vin i den intensivt smakrika skolan. Bjuder på en mycket koncentrerad smak där solmogna hallon, svarta vinbär och körsbär trängs under korken tillsammans med rostade ekfatstoner, vanilj och stråk av choklad. Bra val till höstens och vinterns smakrika kötträtter.

Finca el Puig 2007, Priorat, Spanien (2737) 189 kr

Läckert, komplext vin med kryddörter, tobak och kakaostråk i den spännande, rika smakbilden. Är gjort på en mix av druvorna garnacha, cariñena, cabernet sauvignon, merlot och syrah i det spanska trenddistriktet Priorat. Gott nu till smakrikt kött på nöt och vilt men kan även gärna lagras några år med god utvecklingspotential.

Vita viner (torra)

Neethlingshof Sauvignon Blanc 2013, Sydafrika (28006) 80 kr

När fisk och skaldjur står på menyn är detta vin alltid ett mycket bra val. Exponerar en frisk, torr citruslik smak med inslag av krusbär och gröna örter i en ändå tyglad, ren aptitretande stil.

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2012, Bourgogne, Frankrike (5798) 119 kr

Riktigt bra vit Bourgogne till tilltalande pris. Exponerar en fräsch, generös äppelfrukt och pigga mineraltoner i en mycket matvänlig, försynt ekfatstonad och balanserad stil. Kalas till smakrik fisk, gärna grillad eller panerad, och till kyckling och lagade, varma vegrätter.

Rosévin

Mulderbosch Rosé 2013, Sydafrika (6077) 79 kr

Rosévin hör inte bara sommaren till utan passar i många fall utmärkt till mat även under den mörka årstiden. Den nya fräscha årgången av detta vin bjuder på en syrapigg rödbärig smak i en mycket aptitretande, stringent stil som passar bra till många fisk- och skaldjursrätter, liksom till kyckling- och matigare sallader. Är även ett bra bufféval.

Sune Liljevall