Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex frågor om Stortorget till Östersunds politiker

Mina nedanstående frågor är riktade till Östersunds kommuns politiker och jag vill att ni svarar..

Annons

 

1. Var alla politiska partier ense om Stortorgets kostnad av 38 miljoner kronor?

2. Vilka partier var för, vilka var emot?

3. Är torgets ombyggnad anpassad så att personer med rullstolar, rullatorer, barnvagnar med mera kan åka, gå och vistas där?

4. Vilka andra projekt, som skolor, åldringsvård, ungdomsaktiviteter med mera får helt skjutas på framtiden, eller avslutas, på grund av att 38 miljoner kronor ligger i en grop på Stortorget?

5. Vad är underhållet beräknat till vintertid/sommartid av Stortorgsgropen?

6. Vad är kostnaden för arkitekten Vesa Honkanens planlösning av Stortorget?

Eftersom det är Östersunds kommuns invånares skattepengar som ligger i detta torgprojekt, så är vi många som vill veta hur detta prismässigt har fått sådana proportioner som 38 miljoner kronor.

Så ge utförliga svar på mina frågor, tackar på förhand.

Edith Ericsson, Lit

 

 

 

 

Svar från Pär Jönsson (M), vice ordförande miljö- & Samhällsnämnden

Edith Eriksson i Lit ställer några konkreta frågor i en insändare som jag kort ska försöka svara på. Behövs utförligare svar ta kontakt med mig, nämndens ordförande Göte Murén (S) eller gatuchefen Bertil Danielsson. Vi nås via kommunens växel.

1 och 2. När frågan om Stortorget har avgjorts i miljö & samhällsnämnden och kommunfullmäktige har allianspartierna; moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna röstat emot. Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet har röstat för både det ursprungliga beslutet och tillägget om 2 extra miljoner.

Vi i alliansen tog fram ett förslag som innebar en renovering för cirka 10 miljoner kr som behållit det sluttande torget, lagat skador, satt upp nya lampor, plantera mera grönt och tagit ned sjuka popplar. Förslaget innebar också att man skulle kunna bygga några vinterbonade glaspaviljonger som kunde innehålla servering och utställningsyta. Dessa paviljonger skulle bekostas av hyror.

3. Handikapprådet i kommunen har godkänt ombyggnaden av Stortorget. Genom urgrävningen behövs ett antal ramper och trappor. Om det blir enklare får rörelsehindrade med flera avgöra. Man kommer ej att kunna "snedda" över torget, som tidigare. Det omöjliggörs av höjdskillnaderna på grund av urgrävningen.

4. Svårt att säga vilka projekt som får "stryka på foten" i och med torgbygget. Fördyringen av de gula stenarna mm innebar direkt att miljö och samhällsnämnden fick ställa in en sedan länge planerad gatuombyggnad av en skadad (buss)gata på Frösön för att klara sin budget. Nämnden ska spara cirka 4 miljoner kronor nästa år och kommunen totalt 70-100 miljoner kronor 2010.  

5. Skötseln av torget är beräknat till några hundra tusen kronor per år, ungefär som tidigare. Man har lagt ned värmeslingor som det inte är bestämt om de ska värmas upp på vintern. Slingorna kostar 2 miljoner att montera och värmen några hundratusen kr per vinter. Till detta kommer ränta och avskrivning på själva byggkostnaden i 30-40 år på cirka 3 miljoner per år. Totalt blir det strax under 4 miljoner per år för torget. Bygger man om torget redan om 20 år igen, ökar kostnaden med ytterligare 1 miljoner kronor år.

6. De totala kostnaderna för arkitekt, byggkonsult och ingenjörsarvoden är på över 2 miljoner kronor. Det är 1 miljon kronor mer än beräknat från början. Materialkostnaderna är mycket höga för Stortorget. De svarta skifferplattorna kostar 1 000 kronor per kvadratmeter och de gula stenarna 500 kr/kvm.

Frågan om Stortorget har pågått i över ett års tid och avgjorts vid flera omröstningar. Så sent som vid miljö- och samhällsnämndens sammanträde 25 mars så röstade allianspartierna emot 2 miljoner extra till Stortorget men blev nedröstade av (S), (V) och (MP).

 

Pär Jönsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel