Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex lokaltidningar granskade – så många intervjupersoner är kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund

Resultatet visar att knappt 31 procent av de som medverkar i ÖP:s artiklar är kvinnor. Men också att Östersunds- Posten är den tidning i undersökningen som har högst representation av personer med utomnordisk bakgrund.

Rättviseförmedlingen har gått igenom artiklar från sex lokaltidningar runt om i landet. Syftet är att se hur fördelningen mellan kvinnnor och män och mellan personer med nordisk kontra utomnordisk bakgrund är i nyhetsrapporteringen.

Granskningen av Östersunds-Posten inkluderar 300 webb-publicerade artiklar, varav 100 är sportartiklar, och som publicerades mellan 2015-08-01 och 2015-12-31. Representationen i artiklarna visar på att det är fler män än kvinnor som medverkar och fler personer med nordisk bakgrund än med utomnordisk bakgrund.

– Hur könsfördelningeni nyhetsbevakningen ser ut kan variera under olika perioder och där ser jag den här undersökningen som en väckarklocka. En förklaring kan vara att vi under den undersökta perioden hårdbevakade Östersunds FK:s avancemang till herrallsvenskan i fotboll, säger Hans Lindeberg, Östersunds-Postens chefredaktör.

När det kommer till represenationen av personer med utomnordisk bakgrund har ÖP högst representation i relation till sin befolkning av de granskade tidningarna.

- Att ÖP lyckas spegla hur ett mer mångkulturellt samhälle växer fram är förstås mycket positivt, säger Hans Lindeberg.

100 av de 300 granskade artiklarna var sportartiklar. Där var representationen: 81,80 procent män, 18,20 procent kvinnor. Personer med nordisk bakgrund, 84,60, utomnordisk bakgrund, 14,20 procent och okänd bakgrund 1,20 procent.

Kvinnor med utomnordisk bakgrund är de som i lägst utsträckning medverkar i artiklar inom ÖP:s bevakningsområde. De utgör 2,2 procent av antalet medverkande.

Så här ser totalsiffrorna ut för representationen tidning för tidning:

Gefle Dagblad:

Män/kvinnor: 67,8%/32,2%. Nordisk/utomnordisk/okänd: 89%/9,2%/1,8%

Helsingborgs Dagblad: Män/kvinnor: 63,9%/36,1%. Nordisk/utomnordisk/okänd: 88,3%/7,7%/4%

Jönköpingsposten: Män/kvinnor: 65,2%/34,8%. Nordisk/utomnordisk/okänd: 91,4%/5%/3,6%

Nerikes Allehanda: Män/kvinnor: 64,5%/35,5%. Nordisk/utomnordisk/okänd: 87,2%/9,9%/2,9%

Norrländska Socialdemokraten: Män/kvinnor: 60,9%/39,1%. Nordisk/utomnordisk/okänd: 95%/3,6%/1,4%

Östersunds–Posten: Män/kvinnor: 69,3%/30,7%. Nordisk/utomnordisk/okänd: 90%/9,1%/0,9%

Rättviseförmedlingens undersökning

Granskningen är en del i det treåriga projektet ”Att räkna media”.

Urvalet av tidningar har gjorts så att de är ungefär jämförbara i räckvidd på nätet samt geografiskt spridda över hela landet.

Det slumpmässiga urvalet har gjorts av medieanalysföretaget Retriever. Det är enbart redaktionernas eget material som har analyserats, ej TT-artiklar.

Du kan läsa mer om granskningen på Rättviseförmedlingens hemsida.