Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexbrott på festivaler tar inte slut – så ska Storsjöyran skapa en trygg miljö

Sexuellt ofredande i publikhavet har visat sig vara ett brott som är svårt att motverka. Festivalerna i Sverige får trots sina ansträngningar inte bukt med problemet. Storsjöyran har mobiliserat ett flertal samhällsaktörer för att varje festivalbesökare ska känna sig trygg i helgen.

Läs också: Så ska polisen klara av Yran, Game Fairs och allsvensk match – semesterlediga får gå in och täcka upp

Sedan det i början av året upptäcktes att killgäng ofredat tjejer på festivalen We Are Sthlm under flera år (DN 10/1) har frågan om sexualbrott i festivalernas publikhav varit ständigt aktuell.

Polisen delar ut armband för att uppmärksamma att tafsande faktiskt är ett brott.

På initiativ av organisationen Nattliv skriver artisterna hos bokningsbolaget Appelgren Friedner – varav Sabina Ddumba, Movits! och Hov1 spelar på Storsjöyran – på sina "riders" att de vill ha nattkompisar (trygga personer) närvarande i publiken på sina spelningar (SVT 21/7).

Lokala centerpartistiska politiker har skrivit en insändare med förslag på hur man ska stoppa sexuella ofredanden.

Medvetenheten är med andra ord stor, men brotten fortsätter att begås. Senast på Trästocksfestivalen i Skellefteå där polisen har 13 olika ärenden att ta itu med när dammet lagt sig (Norran 27/7).

Läs mer: Centerkvinnor vill se hårdare tag mot sexuellt ofredande

När brotten fortsätter att begås ökar förväntningarna på att festivalarrangörerna ska kunna erbjuda en säker miljö.

Storsjöyran har i år två fokusområden vad gäller säkerhet under festivalen. Det ena är just sexuella ofredanden och det andra är vapenbrott.

Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig på Storsjöyran, beskriver ett intimt samarbete med polis, räddningstjänst och sociala myndigheter. Utöver myndigheterna har de engagerat frivilligorganisationer som ska finnas tillgängliga på olika sätt.

– Vi kommer att ha mycket folk som rör sig inne på och utanför området, säger Stefan Kauppi.

– Vi tror på att det ska finnas många ögon.

Mer konkreta är åtgärderna för att ha koll på samtliga skrymslen och vrår inne på festivalområdet.

– Vi rensar i buskage, staketerar in mörka områden och har gatubelysning över hela stan, säger Stefan Kauppi.

Så här beskriver Storsjöyran på sin hemsida hur de ska förebygga problemet med ofredanden i publikhav:

"I år kommer vi att ha utsiktsplatser till vakterna vid scenerna så att det skall kunna se bättre. Civilklädda vakter kommer att finnas i publiken. Information ges på storbildskärmar om att publiken måste ta vara på varandra och hur man gör för att anmäla brott eller annat som verkar märkligt", skriver arrangörerna.

Stefan Kauppi har arbetat med Storsjöyran sedan nystarten 1983 och beskriver att de alltid haft ett säkerhetstänk och utvecklat detta under årens gång. I år har exempelvis festivalföreningen Sweden Live haft seminarier med arrangörer runtom i Sverige, bland annat i Östersund där polisområdeschef Stephen Jerrand deltog.

Även om mycket av den mediala uppmärksamheten under 2016 riktats mot ofredanden på festivalerna vill Stefan Kauppi poängtera att problemet är bredare än så.

– Det är inte ett festivalfenomen, det är ett samhällsproblem, säger Stefan Kauppi och syftar på forskare som visar att övergrepp är vanligare i vardagen än på festival.

Läs mer:

Forskare: Övergreppsfokus hamnar fel

Rapport från polisen: Fler sexbrott mot unga anmäls – skolan är farligaste platsen

Gruppöverfall sker sällan – men polisen har tydlig bild av vilka gärningsmännen är

Centerkvinnor vill se hårdare tag mot sexuellt ofredande

Så ska polisen klara av Yran, Game Fairs och allsvensk match – semesterlediga får gå in och täcka upp