Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexdömd tränare i länet fick lämna klubben

En idrottsledare i länet har fått lämna sin klubb.

Detta efter att det uppmärksammats att ledaren sedan tidigare är dömd för sexuellt umgänge med barn.

– Som förening vill man ta det säkra före det osäkra, säger Per-Erik Rönnestrand, länsidrottschef.

Annons

Ledaren dömdes för ett par år sedan i tingsrätten för sexuellt umgänge med barn. Brottet begicks för omkring 20 år sedan. Ledaren dömdes till villkorlig dom och till att betala skadestånd till en som blivit utsatt.

För en tid sedan fick ledaren lämna sina uppdrag i den aktuella föreningen.

– Det är alltid svårt när sådant här sker. Diskussionen har pågått ett tag och man har nu gjort ett ställningstagande inom klubben, säger Per-Erik Rönnestrand, länsidrottschef i Jämtland/Härjedalen.

I december ifjol kom en lagändring som innebär att idrottsföreningar har rätt att be de som har regelbunden kontakt med barnen och ungdomarna att visa upp ett begränsat utdrag ur belastningsregistret.

Utdraget visar bland annat olika typer av sexualbrott. Det är något som man hoppas ska hjälpa till att motverka sexuella övergrepp inom idrotten framöver.

Per-Erik Rönnestrand välkomnar den nya lagen.

– Jag tycker att det är bra. Vi vill skapa en säker och trygg miljö för våra barn och ungdomar, säger han.

Länsidrottschefen säger att det nu är upp till föreningarna att anamma lagändringen.

– Det finns aldrig någon vinnare när något sådant här dyker upp i en förening. Det finns bara förlorare, säger Per-Erik Rönnestrand.