Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexfrustrerade flugor dör i förtid

Att leva utan sex är ingen höjdare. Men värst av allt: att tro att det ska bli sex, men bli blåst på konfekten i sista stund. Det kan rent av vara livsfarligt, åtminstone om du är en bananfluga.

Forskarna misstänker att hjärnans belöningssystem påverkar vår hälsa, framför allt om belöningarna uteblir. Ett av de starkaste systemen av dem alla är den sexuella njutningen. Så vad händer om det förväntade sexet inte blir av?

Forskare vid University of Michigan i USA lurade en grupp bananflugor av hankön att sex fanns runt hörnet. Tricket bestod i att manipulera andra hanar genetiskt, så att de utsöndrade doftämnen som om de var honor.

Frustrationen blev påtaglig. De grundlurade flugorna åldrades och dog snabbare än andra hanar. Deras depåer av fett minskade också drastiskt.

Flugor som fick para sig, däremot, levde längre och bibehöll sitt fett livet ut.

– Vår forskning visar, kanske för första gången, att åldrandet och kroppen påverkas av hur hjärnan hanterar förväntningar och belöningar, säger professor Scott Pletcher.

Forskarna snuvade även honor på sex, men deras hälsa påverkades betydligt mindre.
Resultaten presenteras i tidskriften Science.

TT