Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SEXKÖPSLAGENSka vi ha den eller inte?

Annons

avsikt att omyndigförklara varken köpare eller säljare, men saken är att sexhandeln är alltför komplex för att beskrivas med vackra ord om frihet att själv välja sexpartner. I allmänhet lever varken köparen eller säljaren i någon glamorös värld och det finns myriader av berättelser om skuld, skam, maktkickar, hopplöshet, tvång, missbruk, ångest och så vidare hos båda sidor. Jag är öppen för att lyssna till andra, ljusare versioner, men har svårt att se att det skulle vara något annat än glorifierande av smutsig byk.

saker man kan göra i stället. För att få bukt med exempelvis trafficking är det oerhört viktigt att vi förenklar för människor att komma hit och skaffa sig en framtid på laglig väg. Dessutom är det viktigt att verka för frihandel så att levnadsstandarden kan förbättras i u-länderna.

Att plocka upp sexhandeln på ytan är också viktigt i kampen mot ofrivillig prostitution. Det kan i alla fall ge alternativ till sexsäljare som fastnat i den undre världen.

Bottomline är att lagen faktiskt inte hjälper sexsäljare – frivilliga eller ofrivilliga – på något vis.

lag som den är. Använd resurserna till att hjälpa dem som behöver, och avskaffa sexköpslagen. Ett förtryck av storebror av hela befolkningen att vi inte får bestämma själv vem vi vill ha sex med.

Stå på dig Hanna!

tanken. Vi kan inte lagstifta om vem man har sex med. Var dras gränsen? Hur bra är 3-åringar på att säga nej tack? Hur vet vi att den där tjejen i parken sade nej? Jag ville ju ha sex med henne. Det är min rätt.

Hur många prostituerade har valt utifrån en rad logiska val som inte baseras på övergrepp i barndomen, missbruk eller tvång? Hur vet vi att det ”yrket” inte påverkar en människa i grunden så illa att det är omöjligt att laga? Ska staten tillåta det samtidigt som man förbjuder narkotika för att det är dåligt för individen?

Det här handlar om strukturer, manliga sådana, som styr vårt samhälle. Ta inte bort lagen för att den är svår att upprätthålla, så är det med många lagar.

En våldtäkt är alltid en våldtäkt. Ingen har rätt att ha sex med någon som inte samtycker. Hur man ska veta sådant är ett problem redan i dag, men har ingenting med sexköpslagen att göra.

Det är just för att så många sexsäljare redan befinner sig i en utsatt situation som det är viktigt att den här lagen slopas. De mår sannerligen inte bättre av att hamna i klorna på kriminella nätverk och organiserad brottslighet, vilket är fallet i dag.

lagar mot tvång och våldtäkt har funnits och kommer att finnas oavsett om sexköpslagen avskaffas eller inte. Har du ha sex med en minderårig begår du våldtäkt oavsett om personen är med på det eller inte, ännu en konstig lag eftersom det redan var förbjudet att ha sex med minderåriga.

Om olyckliga människor säljer sex blir de knappast hjälpta av att kriminalisera deras beteende. Ska vi bestämma över vuxna människor borde vi starta med att förbjuda cigaretter. Vuxna människor missbrukar denna livsfarliga drog trots det tydliga budskapet om biverkningar på varje paket. Nämn gärna en lag som tagits bort för att den inte gick att upprätthålla, det har ju bara kommit fler. Hatbrott var inte tillåtet innan den specifika lagen kom, då var en misshandel en misshandel oavsett kön, hudfärg eller etnisk tillhörighet.

missa poängen i den nuvarande lagstiftningen. Folk får ha sex med vem de vill i Sverige redan. Det är bara det att man inte får utnyttja en annan människas underläge genom att köpa denna ”tjänst” av någon eftersom kroppen är personlig och ingen handelsvara. Kroppen är ”fritid”, ingen affärsuppgörelse.

Ingen kommer att acceptera en prostituerad mer genom en ändring av lagen eftersom moralen styr åsikterna kring detta. Man hjälper därmed ingen genom att legalisera detta utan man tillåter bara fler utsatta att bli synliggjorda och ännu mer smutsiga, vilket de inte inser då, men sedan när de vill bort från ”branschen” och inser att de för alltid ses som en som haft F-skattsedel inom ett område som inte är accepterat hos gemene man...

Poängen med lagen är faktiskt att förbjuda just frivilliga relationer. Det finns andra lagar som reglerar sexuellt tvång, det är mycket viktigt att komma ihåg.

Det är också tråkigt att du väljer att ignorera sexsäljarna i den här frågan, de vittnar om att deras situation har förvärrats sedan införandet av lagen.

kommentarerna så konstaterar man att det finns folk som har utnämnt sig själv att ”hjälpa” oss andra. De vet alltid bäst hur man ska leva sitt liv. Det är bra att Hanna tar striden emot överförmynderi.

Många säljare befinner sig i händerna på kriminella nätverk – ja, det är nog sant. Om försäljning av sex ska räknas som laglig, måste den beskattas som vilken annan inkomst som helst. En logisk följd av detta är då svartbordeller där yrkesutövarna slipper skatteverkets kontroll och ändå är i händerna på kriminella. Men för att undvika detta kanske köparen ska kunna göra avdrag på hushållsnära tjänster. Tycker du att det låter bra?

Sedan det där med frivilliga relationer. Hur mycket vet du om detta? Hur kan du garantera att alla som säljer sex gör det frivilligt utan tvång? Sex är ingen handelsvara.

Sexhandel och prostitution är laddade ämnen som rör upp mycket känslor, som alltid när det handlar om sex. Problematiken ligger i att sexualmoral och personliga värderingar får ta så stor plats i sakfrågan. Bara för att du själv inte anser att något skulle passa dig, betyder inte att det borde vara förbjudet för någon annan som är beredd på vad yrket innebär. För det är ett yrke, inte per definition ett övergrepp eller uttnytjande av någon. Det finns mängder av prostituerade som vittnar om en bra vardag, dessa vittnesmål kommer tyvärr sällan fram då de inte passar in i normen för ”vad man ska tycka” angående sexhandel. Många anser att de har bättre möjlighet att styra sin vardag och sätta gränser inom sitt yrke än andra yrken de provat, till exempel vården eller andra serviceyrken.

Jag begriper vad du pratar om! Du är den friskaste fläkten på länge!

Jag skulle mycket väl kunnat vara en av dem som tvingats söka min ”kärlek” hos prostituerade om livet tagit en annan väg!

Alla vi som ända från barnsben begripit att vi är lite ”eljest” på något sätt riskerar att hamna i den kategorin!

Jag är alltså inte bättre än dem som smyger hos ”galanta damer”, jag har bara haft tur! De enda som är ”bättre” är nackknutstanterna av båda kön som inte har förmåga att

se mer än en sida av problemet!

Det är lätt att förespråka avhållsamhet åt andra!

Naturligtvis ska en rättstat bekämpa trafficking och annat men den som betalar granntanten för en herdestund ska inte klassas som kriminell!