Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexofredade kvinnor på fjällstation

En man i 60-årsåldern har dömts för sexuellt ofredande.

Mannen ofredade två kvinnor som bodde i samma övernattningsrum som honom på en fjällstation.

Annons

De två kvinnorna hade blivit anvisade att bo i ett mixat rum på Blåhammarens fjällstation i mitten av september ifjol. I det mixade rummet hade även den nu dömda mannen en bädd.

När kvinnorna skulle gå och lägga sig kom mannen in i rummet och började fälla kommentarer och uppmaningar till dem med sexuell innebörd. Han gjorde också en ansats att kliva upp i ena kvinnans säng.

En ytterligare person som senare kom in i rummet för att sova har berättat att en av kvinnorna då varit upprörd och sagt att det var bra att han kom så att de kunde gå och lägga sig. Också en ansvarig på fjällstationen har uppgett att kvinnorna varit rädda och upprörda dagen därpå när de berättat om vad som hänt.

Mannen själv har förnekat brottet och sagt att konversationen med kvinnorna varit ömsesidig, att de haft ett trevligt samtal och bland annat pratat om att han är naturist. Men kvinnorna hävdar att de varit mycket tydliga med att de bestämt sagt åt mannen att vara tyst och att han skulle gå och lägga sig.

Tingsrätten dömer mannen för sexuellt ofredande. Uttalandena anses ha varit av sådant slag att de varit ärade att kränka målsägandens sexuella integritet. Påföljden blir dagsböter 80 å 200 kronor. Båda kvinnorna får också 5000 kronor var i skadeståndsersättning.

Enligt åtalet skulle mannen också ha onanerat inför kvinnorna, men av kvinnornas berättelse anser tingsrätten inte att det är styrkt att kvinnorna sett honom göra det.