Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexton personer dömda i knarkhärva

En 19-årig man har dömts för att ha sålt knark till andra ungdomar vid 30 tillfällen.

Annons

Härvan började nystas upp under höstlovet 2012, då polisen gjorde en riktad insats mot narkotika. En ung mans mobiltelefon beslagtogs och sms-konversationer tydde på narkotikaförsäljning.

Strax före jul begärdes den nu 19-årige mannen häktad som misstänkt för att ha sålt bland annat hasch till ett flertal unga personer från länet.

Han släpptes på fri fot men utredningen fortsatte och nu har domen fallit vid Östersunds tingsrätt.

Huvudmannen har dömts till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst. Han ska dessutom betala 13 000 kronor utifrån vad han tjänat på försäljningen.

De 15 dömda köparna är alla födda på 1990-talet med undantag för en några år äldre man. Att 19-åringen sålt till så unga personer gör att rätten ser allvarligare på brotten.

Men att han själv är ung är skäl att ändå inte döma honom till fängelse. 19-åringen har förbättrat sin livssituation sedan han var frihetsberövad, konstaterar rätten.

Majoriteten av köparna döms till att betala dagsböter.

De inblandade höll fast vid sina erkännanden under rättegången.

– De verkar vilja ta ansvar, sa åklagaren Emil Westlin.

Vid ett tillfälle då huvudmannen skulle ha sålt hasch minns de inblandade inte riktigt vad som hände. Huvudmannen tror att han i stället kan ha sålt spice. Den delen av åtalet ogillas.