Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shaymaa vill föra ungdomarnas åsikter vidare till beslutsfattarna

Hon är den yngsta ordföranden för ungdomsrådet i Östersund hittills. 15-åriga Shaymaa Alaw är en aktiv tjej som vill vara med och ta tillvara andra ungdomars energi, tankar och vilja att göra något. Mellan 4 ögon berättar hon att hennes drömyrke är läkare, men att hon samtidigt kommer att vara författare hela livet. För när hon skriver förflyttar hon sig till en annan värld där hon finner sitt lugn.

15-åriga Shaymaa Alawi är ny ordförande för Ungdomsrådet i Östersund. Hon berättar att när hon fick veta att man kunde vara med där blev hon så glad för chansen att hon gick direkt hem och fyllde i anmälningsblanketten – utan att ens ta av sig skorna när hon gick in.

Drömyrket är läkare:

– Jag vill vara med och hjälpa människor att bli friska, säger Shaymaa Alawi.

Du är den yngsta hittills som blivit vald till ordförande i ungdomsrådet. Vad vill du göra som ordförande?

– Stödja ungdomarna. Vi ungdomar har så många tankar, mycket energi och vill göra så mycket. Men när man inte vet vart man ska vända sig blir det svårt. Jag tror att vi förlorar många talanger, det har jag sett i skolan bland annat. Men jag tror att vi kan fånga in dem om de vet att de kan vända sig till Ungdomsrådet och få stöd.

– Jag vill också bekämpa tobak, alkohol och droger som förstör ungdomar och kan påverka dem för resten av deras liv. Vi vill att ungdomarna ska komma till oss och sedan för vi deras åsikter vidare till politikerna.

Lyssnar politikerna på det ni säger?

– De måste lyssna! Varför är de annars politiker? De är väl det för att hjälpa alla oss andra och då måste de lyssna på oss.

Vad har Ungdomsrådet lyckats göra hittills?

– Jag är ju ganska ny, men vi har bland annat lyckats få igenom att man provar ett annat sätt att rätta prov. I stället för att skriva sitt namn så skriver man en kod på provet så att läraren inte vet vem det är som gjort det. Då kan de inte favorisera någon och betygen blir rättvisare. Det här provar man nu på en gymnasieskola här i Östersund och det tycker jag är jättebra. Vi har också drivit frågan om fler studentbostäder i Östersund.

Tycker du att Östersund är en bra stad för unga att leva i?

– Ja, det tycker jag. Om man skulle bo en stor stad som Stockholm skulle man inte synas lika mycket som här. Det är bättre stämning och man får fler chanser, därför är det en bra stad för oss unga.

Men många tycker väl att det är tråkigt, att det inte händer så mycket?

– Vi kan själva göra så att det händer mycket! Det hade till exempel varit svårare att bli ordförande i ett ungdomsråd i Stockholm. Det här är ett bra ställe för oss ungdomar att visa vad vi kan.

Hur kommer det sig att du gick med i ungdomsrådet?

– Min SO-lärare tipsade om att det skulle vara val dit och om man ville vara med skulle man fylla i en blankett och skicka in. Jag funderade på det och tänkte att äntligen har min chans kommit, eftersom jag verkligen ville vara med och sitta i ett ungdomsråd. Jag gick direkt hem och gick in och fyllde i blanketten – utan att ens ta av mig skorna.

Hur länge har du varit med – själva valet var väl i våras?

– Det var i maj, då var det en valmässa. Alla som ville vara med sattes upp på en lista och så fick man rösta. Jag röstade på mig själv, det kan jag avslöja nu, ha ha. Men så gör även politikerna. Innan sommarlovet var jag med på ett möte där röstningen redovisades. Jag hade fått ganska många röster, jag blev själv överraskad. Därefter var jag med och vi har haft flera möten sedan dess.

Du var inte lockad av att vara med i något politiskt parti i stället?

– Jag har inte riktigt hittat något parti som passar mig. I Ungdomsrådet kan man vara neutral och behöver inte tänka på vilka som är med eller mot mig. Här är alla tillsammans, det spelar ingen roll vilket parti man gillar.

Du är också en skrivande person, vad är det du skriver?

– Berättelser. När jag skriver går jag in i en annan värld, det är härligt. På sommarloven har jag inte så mycket annat att göra och då skriver jag. Bland annat en berättelse som heter "Häxornas tid", den är jättelång så jag är inte klar med den än. Det är min favorit hittills.

Du har vunnit en skrivtävling också?

– Nej, nej, jag vann inte. Jag fick ett hedersomnämnande. Men för några år sedan vann jag en tävling när jag skrev en berättelse om hur soldaterna kom hem till oss och tog min pappa. Det var läskigt. För den berättelsen vann jag en bok, det var jätteroligt.

Har du funderat på vad du vill bli när du är vuxen?

– Jag tror att naturvetenskap passar bäst för mig?

Hur har du kommit fram till det?

– Ända sedan jag var barn har älskat när folk blev sjuka. Då kunde jag låtsas att jag var läkare och fick hjälpa dem att bli friska. Jag gillade att ha patienter när jag var liten och det sitter kvar. Jag tror jag vill bli läkare, det är nog mitt drömyrke.Det finns många människor med olika svåra sjukdomar runt om i världen, jag vill vara med och hjälpa dessa människor att bli friska så de kan leva ett bra liv. 

Vill du hellre bli läkare än författare?

– Jag kan vara författare också! Att skriva är något jag kommer att göra hela livet, det är något som verkligen gör mig lugn i sinnet.

Det måste vara en stor fördel för ditt skrivande att du har bott i så många länder och känner till så många olika miljöer?

– Ja, faktiskt. Jag skrev ju en berättelse om när soldaterna hämtade min pappa. Jag har också skrivit om min mammas barndom, hon har berättat jättemycket om den. Men jag skriver ju på mitt eget sätt förstås.

Tror du att du kommer att bo kvar i Östersund när du är vuxen?

– Ja. Kanske inte när jag pluggar vidare, men jag kommer tillbaka så småningom. Jag har så många bra vänner, lärare och grannar här och jag älskar Östersund och Torvalla. Det är här jag hör hemma.

Gunnel Edvardsson

Artikeln kommer från 100% Östersund.