Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skellefteå AIK har träningsläger i Strömsund – Henrik Hetta tillbaka där allting började

Henrik Hetta är åter i Strömsund där allting började. Då var han en liten kille som lärde sig spela ishockey, nu är han på besök med sin nya klubb Skellefteå AIK – som verkligen har ett imponerande facit om man blickar tillbaka senaste åren i SHL.
– Skulle jag till någon klubb så skulle det vara en klubb som vill ge allt, säger Hetta.

Annons

Läs även: För tionde året i rad spelar Skellefteå träningsmatch i Strömsund: "Extra speciellt i år"

Moderklubben är IFK Strömsund men på frågan var han egentligen blev hockeyfostrad svarar Hetta:

– Jag skulle säga både i Strömsund och Östersund. Allt började ju här men här spelade man bara för att det var roligt. Jag spelade ju ungdomsåren i Östersund, det var nödvändigt för min utveckling för det var seriösare där och det var väl där man började känna att man hade potential. Jag säger nog att jag är hockeyfostrad här men kunde ta nästa stora steg i Östersund.

Henrik Hetta knyter skridskor tillsammans med några av ungdomarna som anmält sig till träning med Skellefteå AIK.

Nu är Hetta tillbaka där allt en gång började på träningsläger och genrep inför SHL-premiären. På onsdagskvällen höll Skellefteå en träning för ungdomar från hela Jämtland som kunnat anmäla sig till en öppen träning med SHL-proffsen.

– Det känns kul att ge tillbaka till ungarna, det är roligt för dem men för oss också. De tycker ju att det är skitcoolt att få träna med några killar från SHL, det minns man ju själv från den tiden, säger Hetta.

Så vem såg du upp till när du var liten?

– Jag hade alltid Peter Forsberg som min idol. Sedan såg jag också upp till en Strömsundskille som heter Erik Broman som var väldigt, väldigt duktig när han var yngre, han spelade i juniorlandslaget och i Modos juniorverksamhet. Jag såg upp till honom och att se att en kille från Strömsund kunde ta sig så långt.

Östersund är en tämligen blyg hockeystad för en ishockeyspelare med drömmar. Henrik Hettas resa till SHL är ett bevis på att man kan lyckas även fast de geografiska förutsättningarna inte är de ultimata för att synas som ung lovande hockeyspelare.

– Allt är lite svårare i Jämtland. Det finns inte riktigt samma förutsättningar där. Vi har inte riktigt den där hockeytraditionen som finns i andra distrikt. Det finns inte riktigt samma bredd på ledarsidan i juniorlagen om man jämför med andra klubbar. Jag ser bara nu i Skellefteå vilken fantastisk ungdomsorganisation de har. De är otroligt seriösa och satsar på sina ungdomar på ett annat sätt än i Jämtland. Jämtland ligger efter i hockey och det är synd, men jag hoppas att de kan få lite uppsving i och med nya arenan där.

Kände du att du vågade drömma som ung hockeyspelare i Östersund?

– Jag kan inte tala för andra men jag känner absolut att jag hade drömmar. Jag har aldrig varit riktigt nöjd. Man har försökt att uppnå drömmarna efter vägen. När jag spelade i Östersund kände jag att jag vill vidare. Att alltid försöka bli bättre har varit viktigt. Det har jag uppnått genom att träna hårt, man brinner ju liksom för det här och älskar att spela ishockey.

Hetta lämnade Östersund för spel i Asplöven 2011 och spelade sedan 2012 i Olofströms IK innan han sedan därifrån fick kontrakt med Malmö där han spelat de senaste fyra säsongerna varav de två sista som lagkapten.

Tillbaka på hemmaplan där allt en gång började. Hetta hemma utanför Dunderhallen i Strömsund.

Du har gjort en lång resa, kände du dig någonsin stressad?

– Ja, en period var jag det. När jag försökte ta mig upp till allsvenskan från division 1 så kände jag lite frustration över att spela i Jämtland för då får man inte riktigt de där ögonen på sig som kan ta en steget vidare liksom så det var lite frustrerande. Jag kommer ju inte från ett klassiskt hockeydistrikt, vilket gör att det kan vara tuffare att ta det där steget. Så där någon gång var jag lite i valet och kvalet om jag skulle börja studera i stället för det har jag alltid tyckt varit viktigt. Eller så tar jag steget och satsar på hockeyn. Till sist spelade jag ju jättebra då och fick ett kontrakt med Malmö. Hade det inte hänt hade jag nog bara spelat i division 1 och studerat i stället. Men jag har alltid trott på mig själv och jag har vetat min kapacitet och potential och haft en stark tro att jag kan bli en riktigt bra spelare, jag har det i mig och jag känner nu att jag har ännu en nivå i mig.

Henrik Hetta poängterar flera gånger att när man kommer från Jämtland har man inte samma fokus på sig som spelare och man måste jobba extra hårt för att synas och höras och nå utanför sitt lilla distrikt.

– Alla har ju olika resor och min resa tog lite längre helt enkelt. Nyckeln för mig var att flytta härifrån men det tror jag inte att alla behöver göra. Jag var inte tillräckligt bra för at sticka ut här uppe. Men nu när Östersund har både J20 och J18 så tror jag att ungdomarna har mycket större chanser att synas än vad det var på min tid.

Genom flytten till Asplöven i Haparanda som storsatsade och ville upp i allsvenskan började en resa mot högre serier. Säsongen gick bra men besvikelsen var stor när han inte fick nytt kontrakt. Då började han i stället se sig om efter vilka lag som faktiskt förde spelare vidare till allsvenskan och Olofström hade sänt många spelare vidare, därför hamnade han hos dem.

– Där fick jag genast mer ögon på mig och jag gjorde en riktigt bra säsong där vilket gjorde att jag helt plötsligt var intressant. Det är så. Man syns mycket mer när man spelar i södra serierna. Så ser verkligheten och geografin ut, det är inget man kan göra åt. Det är alldeles för stora avstånd i Norrland.

Inför den här säsongen var Hetta det första nyförvärvet som Skellefteå presenterade, en till en början vemodig Hetta lämnade kaptensrollen i Malmö för SHL-jätten Skellefteå.

– Det var en stor ära i Malmö att få bli utnämnd till kapten. Det var därför också speciellt att lämna som kapten. Många var fundersamma varför jag gjorde det. Men det var att jag kände att jag visste inte riktigt vart Malmö var på väg och vad deras mål var. Sen kände jag att jag satt fast lite och att jag ville ta nästa steg. Skellefteå hade haft kontakt med mig och jag visste att de var intresserade. Då tänkte jag: "Ska jag byta till någonting så ska det vara riktigt, riktigt intressant" och att de ville ha mig var väldigt bidragande. Det är svårt att inte vara imponerad av vad den organisationen åstadkommit under en väldigt lång period. Jag kände att jag ville vara en del av det och se hur det funkar och se hur man gör för at vara så bra. Sättet de utvecklar sina spelare på. Jag är impad, det är riktigt seriöst. Alla är så framåt och det är toppspelarna som driver hela laget. Speciellt Oscar Möller och Jocke Lindström. De kommer till varje träning och kör sitt bästa varje dag. Det krävs jävligt mycket för att göra det. Det gör att hela laget hänger på och då blir det 100 procent.

Hemma på isen i Dunderhallen i Strömsund där han, tillsammans med sitt Skellefteå deltog på en öppen träning för barn från hela Jämtland.

Trots att Henrik Hetta känner stort intresse för nya klubben och drivs av deras SHL-facit berättar han att flytten var mer emotionell än vad han trodde.

– Jag la ner hela min själ i Malmö i fyra år och har verkligen känt för den klubben. På det känslomässiga planet var det verkligen speciellt. Det var som att bryta upp från ett förhållande. Men hockeymässigt är det ändå rätt beslut att ta eftersom jag strävar efter att bli bättre och vill ta nästa kliv, Skellefteå tror på mig och den miljön har uppenbarligen gjort många spelare bättre. Deras väldiga framgångar de senaste åren känns rätt för mig. I början var det tufft, jag är ju så stadgad i Malmö.

Hetta hittade verkligen ett liv i Malmö och kände sig som hemma i storstaden och kontrasten till lilla Skellefteå kan nästan kännas kusligt stor, men Hetta har ju inte alltid varit storstadsbo, han är ju faktiskt uppvuxen i Jämtland.

– Jag kommer att sakna Malmö, det har varit mitt hem de senaste åren men sen så gillar jag verkligen Norrland. Vintrarna är dåliga i Skåne jag har saknat snön. Jag tror inte att lugnet skrämmer mig. Ärligt talat så brukar jag vara sjukt trött efter träningarna så jag gör inte så mycket om dagarna, jag kopplar mest av, skrattar Hetta lite generat, som om man inte får vara trött och stillsam som SHL-spelare, han ursäktar sig:

– Men efter ett fyspass och ett ispass så kan man vara ganska trött... Jag gillar att ta det lugnt liksom.

Hetta berättar om hur välkommen han känner sig i Skellefteå och att människorna han möter är varma och trevliga.

Malmö är en rätt stor stad, tror du att du kan vara anonym i Skellefteå?

– Det är kanske lättare att folk känner igen en där, men samtidigt så känns Skelleftefansen så himla varma och stöttande. Jag vet inte men det känns bara bra. Sedan är Malmö ett av Sveriges mest mediebevakade lag så jag är van att spela under press. Jag är inte orolig. Men jag tror att du får mer skit i Malmö om det går tungt än i Skellefteå. Här känns det som att hela staden håller på oss, det är en häftig sammanhållning i Norrland.

Att vara med laget på träningsläger i Strömsund är något alldeles extra för Henrik Hetta.

– Det är det här som är hemma, säger han.

Annons