Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sida flerdubblar pengarna mot ebola

De svenska pengarna till kampen mot ebola i Afrika flerdubblas nu. Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att skicka in ytterligare bidrag i FN-systemet. Stödet ökar från dagens 35 till 105-125 miljoner kronor.

Annons

– Jag har redan tagit ställning till de här insatserna. De är relevanta och de ska genomföras, säger Torbjörn Pettersson, Sidas Afrikachef, till TT.

I dag satsar Sverige cirka 35 miljoner kronor i ebolakampen. Men FN har angett det krävs cirka en miljard dollar för att stävja farsoten som på ett drygt halvår skördat cirka 3 000 liv.

Därför har Sida beslutat att satsa ytterligare 70-90 miljoner kronor, till totalt 105-125 miljoner. De svenska pengarna tas ur biståndet till Liberia, som har en ram på 300-330 miljoner kronor i år och det biståndet har ändå i viss mån avstannat på grund av utbrottet.

Inom ett par dagar kan avtalen med mottagande FN-organ vara klara och pengarna kan fördelas.

– De ska gå till att stärka sjukvårdssystemens kapacitet på alla möjliga olika sätt - från personal till material och sjukvård och flyginsatser, säger Pettersson.

Det svenska bidraget ska användas i Liberia.

– Men det får ju effekter i grannländerna också, säger Pettersson.

Han uppger att ytterligare 30-40 miljoner kronor i teorin skulle kunna lösgöras utan beslut av den tillträdande regeringen.

Läs mer:

Risk att ebola sprids i USA

Expert varanr för ebola i Indien