Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sida flerdubblar pengarna mot ebola

De svenska pengarna till kampen mot ebola i Afrika flerdubblas nu. Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att skicka in ytterligare bidrag i FN-systemet. Stödet ökar från dagens 35 till 105-125 miljoner kronor.

– Jag har redan tagit ställning till de här insatserna. De är relevanta och de ska genomföras, säger Torbjörn Pettersson, Sidas Afrikachef, till TT.

I dag satsar Sverige cirka 35 miljoner kronor i ebolakampen. Men FN har angett det krävs cirka en miljard dollar för att stävja farsoten som på ett drygt halvår skördat cirka 3 000 liv.

Därför har Sida beslutat att satsa ytterligare 70-90 miljoner kronor, till totalt 105-125 miljoner. De svenska pengarna tas ur biståndet till Liberia, som har en ram på 300-330 miljoner kronor i år och det biståndet har ändå i viss mån avstannat på grund av utbrottet.

Inom ett par dagar kan avtalen med mottagande FN-organ vara klara och pengarna kan fördelas.

– De ska gå till att stärka sjukvårdssystemens kapacitet på alla möjliga olika sätt - från personal till material och sjukvård och flyginsatser, säger Pettersson.

Det svenska bidraget ska användas i Liberia.

– Men det får ju effekter i grannländerna också, säger Pettersson.

Han uppger att ytterligare 30-40 miljoner kronor i teorin skulle kunna lösgöras utan beslut av den tillträdande regeringen.

Läs mer:

Risk att ebola sprids i USA

Expert varanr för ebola i Indien