Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sikas öde oroar landshövdingen

En av de utlokaliserade myndigheterna som kom till Östersund efter garnisonen, Sika, kan komma att splittras. Det oroar Jens Nilsson (S) och Britt Bohlin.

Landshövdingen Britt Bohlin och Östersunds kommunalråd Jens Nilsson har tillsammans skrivit brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson (C). De vill med det värna Sika, Statens institut för kommunikationsanalys.

Sika har funnits i Östersund sedan 2006 och det är S ika som bland annat tar fram statistik om hur många långtradare som kör på svenska vägar, hur stor bilparken är och hur mycket svenskarna flyger. Hur stor arbetspendlingen är mellan olika orter är också något som S ika har svar på.

Nu pågår Trafikverksutredningen som ska vara klar i slutet på mars. Tidigare har det kommit fram att ett av förslagen var att splittra Sika mellan olika andra myndigheter.

Det vill Bohlin och Nilsson förhindra genom sitt brev. De vill värna Sika i Östersund bland annat som en viktig del av den mängd analysmyndigheter som gör att det är lättare att rekrytera personal.

På Sika arbetar i dag 33 personer.