Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sikåsbor efter besked om nedläggning av sågverket: "Ett jäkla bakslag för byn"

Nedläggningen av sågverket i Sikås slog ner som en bomb då beskedet kom i början av oktober. ICA Sikås Bua som flitigt besökts av de anställda på sågverket, tappar nu 35 av sina trognaste kunder.
– Jag kan inte hitta ord för det, säger Eivor Lindgren, ägare av ICA Sikås Bua.

Annons

Det snöar lätt. Bara några minuter tidigare har det varit dimma och vägen är hal på sina väl valda ställen. Siktet är inställt mot Sikås, närmare bestämt ICA Sikås Bua. Har fått tips om att det är där Sikåsborna umgås och socialiserar, men också att det ska vara stället där de anställda på Sikås Trä flitigt besöker efter arbetsdagens slut.

Några bilar står parkerade utanför den stora ICA-butiken när jag svänger in med bilen. Stämningen inne i affären är stillsam och enstaka personer cirkulerar med sina kundvagnar.

En utav dessa är Marian Stranne som är mitt uppe i en diskussion med Örjan Österud och en annan man som avlägsnar sig så fort jag presenterar vem jag är och vart jag arbetar. Jag frågar dem hur deras tankegångar går efter beskedet om nedläggningen av Sikås Trä för några veckor sedan.

– Jag är ifrån Görvik så jag personligen påverkas inte av det, men det är väldigt synd för Sikås att det ska läggas ner, säger Marian.

– För orten har det betydelse att sågverket läggs ner. Sikås har större skäl att expandera än i Hissmofors och Östavall, inflikar Örjan som bor i Sikås.

Marian som till vardags inhyser vindkraftsarbetare förstår inte varför det satsas mer på större orter än de mindre.

– När de lägger ner Ericsson säger de upp flera tusen anställda, men det är en helt annan sak då det ligger söderut. Här uppe i norrland vill de inte satsa pengar på de mindre orterna utan de lägger fokus på de större orterna istället.

– Man behöver bli lite förbannad och det här är just en sådan sak, säger Örjan med eftertryck.

Jag fortsätter min runda inne i affären när jag upptäcker en äldre kvinna iklädd en brun basker sitta alldeles ensam vid utgången. Jag går fram till henne och ställer samma fråga som jag ställde tidigare. Hon tittar på mig, lite avvaktande om hon ska yttra sig eller inte. Sedan tar hon till orda.

– Mig gör det ingenting, men jag tycker synd om de som jobbar. Norrskog skulle ha tänkt till två gånger innan de tog bort arbetskraft från orten.

Kvinnan som visar sig heta Anhild Ericsson, tycker det är bra att Norrskog får sig en rejäl känga, blinkar till med ena ögat och ger sedan ifrån sig ett litet belåtet leende.

Vid mejeriprodukterna står äkta paret Inga-Lill och Tage Gideryd. De har åkt in från Grenås till Sikås för att veckohandla. Inga-Lill som under några år på 70-talet jobbade på Sikås Trä tycker det är tråkigt för de anställda som tvingas gå då hon känner allihopa som arbetar där, men samtidigt tycker hon att det blir lidande för affären.

– Vi brukar säga åt alla som vi känner att handla i Sikås. Det är en väldigt mysig affär och vi brukar ju åka hit från Grenås för att handla varje vecka för att det är så trevligt här.

– Klart affären lär påverkas, det måste det ju göra. Kanske inte så mycket, men ändå. Det är ju ett jäkla bakslag för byn. Det man kan hoppas på är att husfabrikerna i Hammerdal som går jäkligt bra kan ta in några av arbetarna härifrån, säger Tage.

Vid charken finner jag ICA Sikås Buas ägare Eivor Lindgren. Hon vill först inte kommentera läget om affären kommer påverkas då 35 anställda mister sina jobb men öppnar upp så småningom.

– Jag kan inte hitta ord för det. Att vara lanthandlare, det är alltid motgångar, så även det här påverkar att det blir mer motigt, men visst, det är deprimerande och tråkigt, men nu är det som det är.

Annons