Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sikåsrevyn laddar med skämt och allvar

Hur står det egentligen till med äldreomsorgen? Och vårt skenande mobilberoende? Och våra fördomar?

Annons

Det är några frågor som fjärde upplagan av Sikåsrevyn tar tag i med lika delar skämt och allvar i sin kommande uppsättning som strax är klar för premiär.

Aktörerna spelar fram drastiska situationer som rymmer både vass samhällskritik och ekande skrattspeglar för vår moderna värld.

– För mig handlar det mycket om att hitta en sorts musikalitet både i texterna och musiken. Ibland blir en text bättre av att ligga till sig och den här föreställningen har verkligen haft tid på sig att mogna.

Det säger Hans Nitzler, som skrivit både text och musik, regisserar och gör det mesta utom att stå på scen.

Född i Stockholm har han en lång karriär bakom sig som musiklärare på Gotland, där han i åtskilliga år jobbade med både Babben Larsson och Susanne Alfvengren.

Men för tiotalet år sedan slog han sig ner i Fagerdal:

– Men jag ville fortsätta, så nästan direkt jag flyttat hit gick jag till Vuxenskolan och frågade om de kände till några som ville spela revy.

– Och nästan på dagen samtidigt hade flera ortsbor gått till samma Vuxenskola för att fråga om de kände till någon som ville skriva en revy åt dem. Så vi fann varandra direkt.

Tre revyer har det blivit hittills och den som nu närmar sig premiär skulle egentligen tänkt att ha förra våren, men stötte på en del praktiska problem.

– Det är nog ingen nackdel, nu kan alla sina roller och texterna har slipats av mer. Så nu är vi redo, skrattar Hans och halkar in i en diskussion med några av sina skådisar om en scen som man arbetat fram tillsammans.

Laila Sandqvist som är ordförande i bygdegårdsföreningen är dock den enda i ensemblen som faktiskt bor i Sikås. Övriga kommer från olika grannbyar.

– Men det finns en väldigt lång tradition av revyer här i Sikås, det finns en anda av att vi klarar det vi vill göra och det är väldigt värdefullt, säger Laila.

Premiär blir det onsdag 5 februari i Sikås 19.30. Sedan kör man ytterligare tre kvällar på raken, följt av en mindre turné runtom i länet till byar som Arvesund, Aspåsnäset, Storfinnforsen, Trångsviken, Månsåsen och Vigge.

Dessutom är ensemblen redan taggad att göra en ny mer renodlad teateruppsättning med sikte på 2015.

– Det blir spännande att jobba mer med teater, men nu är vi koncentrerade på revyn.