Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heroiskt kämpande Karl Forsman simmade hem guld i Paralympics: "Känns grymt bra"

Östersundsimmaren Karl Forsman höll för favorittrycket och tog hem guldet i 100 meter bröstsim i Paralympics. 19-åringens allra största framgång hittills och Sveriges första guld i mästerskapen.
– Det känns grymt bra, säger han efter loppet.

Annons

Läs också: Östersundssimmaren vill gå i Reichards spår – ta guld i sitt första Paralympics: "Jag är favorit"

Karl Forsman, Östersund, tog hem Sveriges första guld vid Paralympics i Rio de Janeiro.

Karl Forsman visade redan i eftermiddagens försök att han var stor favorit i grenen. Med 1.33,47 var han överlägsen där.

Se guldlopp och segervrål i bilder

Närmast honom var regerande paralympiske mästaren sydkoreanen Woo Geun Lim med 1.34,86. Övriga var rejält distanserade.

Han tappade från start i finalen eftersom han som enda simmare startade i vattnet. Men redan vid vändningen efter 50 meter nosade Karl Forsman på ledande Woo Geun Lim.

Karl Forsman gör sig redo för start från vattnet i söndagens final i 100m bröstsim under Paralympics i Rio de Janeiro.

Efter en grymt starkt inledning på hemvägen så var Karl Forsman snabbt uppe i ledningen. Sydkoreanen svarade och närmade sig ett tag, men Forsman bet ihop på ett imponerande sätt.

In mot mål höll en trött Forsman på att tappa, men med en vilja av stål så klarade han hem guldet på 1.34,27, till sist nära sekunden före Woo Geun Lim.

– När jag insåg att jag skulle vinna så var det skitkul. Innan var det lite jobbigt, att försöka komma ikapp. Men vid vändningen kände jag att jag var nära, och att simningen höll, säger Karl Forsman till TT.

Faktum är att svensken inte ens tog i för fullt hela vägen.

– Jag släppte lite på farten när jag var förbi vid 60 meter. Då visste jag att det skulle räcka. Det känns grymt bra.

En suverän kämpainsats gav Karl Forsman guld på 100m bröstsim under Paralympics i Rio de Janeiro.

LÄS MER: Avfärd mot Rio – Reppe och Forsman jagar medaljer

Karl Forsman lägger därmed sin största framgång i den redan digra meritlistan med guld i paralympics. 19-åringen har sedan tidigare VM-silver från i fjol och EM-guld 2014 på just 100 meter bröstsim samt EM-brons på 400 meter frisim samma år.

Guldet var också Sveriges första vid Paralympics i Rio de Janeiro och tredje medaljen. Sedan tidigare hade skytten Joackim Norberg tagit silver och Formans simmarkollega Maja Reichard ett brons.

Karl Forsman, som på grund av en cp-skada enbart kan använda överkroppen när han simmar, har ytterligare en medaljchans kvar i Rio med 400 meter frisim på tisdag.

Annons