Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sir Winston vill göra om lägenhet till restaurang

Sir Winston vill utöka med ett ytterligare ett våningsplan genom att lägenheten direkt ovanför restaurangen tas i anspråk.

Ägaren till Sir Winston har ansökt om en planändrig för fastigheten Kopparslagaren 6 vid Stortorget. Gällande detaljplan medger i dag handel i gatuplanet och bostäder i våning två och tre. Nu vill ägaren att planen ändras så att det blir möjligt att ha restaurangverksamhet även i plan två. I dag finns restaurangköket i källaren och restaurangen i gatuplanen. Medan de två översta planen har lägenheter.

– Det är mittlägenheten ovanför restaurangen som i dag är tom, som restaurangen vill ta i anspråk. Men det krävs bland annat att hiss byggs och att bullerdämpningar görs mot lägenheter in till, säger planarkitekt Maria Boberg, Östersunds kommun.

• Blir inte det här en form av "smyg-kontorisering"?

– Generellt vill vi ha in mer boende i centrum, men här går vi delvis emot det. I miljö och samhällsnämnden har det varit ganska enigt i det här säger hon.

Lägenheten ovanför är på cirka 90 kvadratmeter och med 3,5 meter i takhöjd. Här finns fina gamla parkettgolv och en jättefin kakelugn, säger Sir Winstons ägare.

– Tanken är att skapa en miljö som inte finns i Östersund, men som Östersund förtjänar. En miljö där gästen kliver in i år 1897, när Winston Churchill under fyra höstveckor befann sig i Kolåsen, Jämtland., säger Per-Åke Wahlund, ägare till restaurang Sir Winston.

– Slutna sällskap, som exempelvis födelsemiddagar och styrelsemiddagar, ska här kunna sitta helt avskilt och ta del av ett helt nytt koncept vad gäller miljö, mat och dryck, säger han.

Förslaget till ändring av detaljplan går nu ut för samråd i ett så kallat enkelt planförfarande. Det betyder att nämnden efter fyra veckor tar beslut sedan de bedömt de synpunkter som kommit in.