Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista avslutningen för Ope skola

På torsdagskvällen var det avslutning för sista gången för Ope skola. Själva arrangemanget präglades av god stämning, men under ytan bubblade missnöjet.

Som vanligt hade elever, personal, föräldrar med flera tagit plats på Furuparken, där Ope skola har haft sina avslutningar under många år. Ida Öhman och Sofie Rudolfsson, som båda gick ut 4:an, var kvällens programvärdar och de presenterade sång- och dansnumren. Vid flera av sångerna som framfördes av elever och personal blev det riktigt bra stämning i lokalen, då publiken klappade i takt och sjöng med.

Men arrangemanget präglades starkt av att det nu var sista skolavslutningen för F 5-skolan i Ope. I höstas beslutade Östersunds kommunfullmäktige att den läggs ned.

– Det känns förfärligt. Men nu är beslutet sådant och vi ska göra det så bra det går, säger Karin Benerfalk, som jobbat som lärare i Ope skola i 22 år.

Till hösten börjar 40 av de 57 eleverna på Ängsmogården i Torvalla och det blir också Karins nya arbetsplats. Resten av eleverna sprids ut på andra skolor, både kommunala och friskolor. Bland eleverna hördes blandade åsikter om att deras skola läggs ned.

– Ope skola är en bra skola och det är dåligt att den läggs ned, säger André Sonnemark, 10.

– Det är bra kompisar här, säger Jens Persson, 7.

Flera uttrycker att det är tråkigt att skolan läggs ned, men säger samtidigt att det säkert blir bra på de nya skolorna också.

I sitt tal funderade rektorn, William Wallström, över vad en skola är. En byggnad? Nja, det är snarare eleverna och personalen och den omtanke, kreativitet och trygghet som de åstadkommer tillsammans som är skolan. Det som sker i byggnaden.

– Jag hoppas att ni tar med det här fina och sprider det till den nya skola ni kommer till. Och ät så mycket glass som ni bara får i sommar. Och sedan lite till.

Under flera år har Ope skolas vänner protesterat mot nedläggningsförslagen och det finns en utbredd besvikelse över beslutet.

– Det är en epok som går i graven. Skolan var mittpunkten i byn, men nu sprids alla barn till andra skolor och jag undrar hur mycket kommunen egentligen sparar genom att lägga ner Ope skola, säger Karin Ekeljung, förälder.