Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista chansen att se ”Vår tids Överhogdalsbonad”

Den 40 meter långa bonaden med nutidsbroderier har tidigare visats på Jamtli. Nu har Överhogdals bygdegård fått låna bonaden för en utställning där den hör hemma.

– Vi är glada att Överhogdal blir sista stället där den visas, säger Kerstin Sahlin Larsson, som är en av de 90 kvinnor som bidragit med en bild till bonaden.

Ulla Oscarsson, projektledare för ”Vår tids Överhogdalsbonad”, ser de ursprungliga bonaderna som ett budskap från kvinnorna för 1 000 år sedan till kvinnorna i dag. Hennes ambition är att den moderna varianten ska fungera likadant.

– Den 14 augusti packas bonaden ner för att förvaras i 1 000 år, precis som den ursprungliga, säger Kerstin Sahlin Larsson.

Från Överhogdal är det ett tiotal kvinnor som varit med och broderat på bonaden. Många av dem var även med vid växtfärgningen, som har exakt samma kulör som de gamla Överhogdalsbonaderna.

– Det har inte varit så många här och kollat än, men de som kommit har varit väldigt intresserade. Vi har haft både danskar och folk från Dalarna på besök i veckan, säger Ulla Persson från Överhogdals bygdegårdsförening.