Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista chansen för lite Almedalsspex?

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har en bakgrund som studentspexare, något som dock sällan märks i officiella sammanhang.

Ja, som tur är, kanske skall tilläggas, då regeringsförklaringar och partiledardebatter passar synnerligen illa för den typen av humoristiska inslag. Det går dessutom inte ihop med den bild som förmedlats till allmänheten sedan regeringsskiftet 2006; Fredrik Reinfeldt är statsminister, dygnet runt och årets alla dagar, och uppträder ofta som att inte bara Sveriges bekymmer, utan all världens, vilar på hans axlar.

Med talen i Almedalen är det dock något annat. När Reinfeldt kliver upp på scenen i Visby är alltid den stora frågan om det är den seriöse statsmannen som ska förklara för den samlade åhörarskaran hur nationen mår, eller om det är den avslappnade spexaren som ska raljera över politiska motståndare och deras förslag.

På torsdagskvällen fick publiken i Visby lite av varje.

Ena stunden var det Sveriges regeringschef sedan snart åtta år tillbaka som talade, han som vill ha förnyat förtroende för att leda förhandlingarna vid nästa internationella klimatkonferens. Han som talar passionerat om hur Sverige har hållit sig borta från krig och katastrofer, som väljer att berätta om människans behov av både frihet och gemenskap och som visar att han, när han vill, är den absolut skickligaste talaren av riksdagens partiledare.

I nästa stund var det Fredrik "Rajraj" Reinfeldt som stod på scenen, läste högt från listor – "Rajraj" gillar listor, särskilt i Almedalstal – om alla saker som oppositionen vill hitta på och som höll show för sina partikamrater längst framme vid scenen.

Det blev en märklig mix.

Och om någon frågar vad temat för Reinfeldts tal var, så är nog svaret även där "lite av varje".

Nej, det blev inget om daglig skolgympa eller ursprungsmärkning av krogmat, men annars hanns det mesta med. Jobb, skola, miljö, försvar – och så lite mer om jobben, jobben, jobben. Arbetslinjen gäller i allra högsta grad – om nu någon, mot förmodan, trodde något annat – och även om Reinfeldt och Moderaterna inte lyfter fram Anders Borg på samma sätt som i valrörelsen 2010, så är det ingen tvekan om vilket budskap som ska ut: Det är Moderaterna och Alliansen som har förmågan, viljan, och finansministern som krävs för att hålla ordningen i de offentliga finanserna och hålla Sverige på rätt kurs.

Frågan är dock om det räcker för att vinna stöd för ett historiskt omval i höst.

Det är onekligen en rejäl uppförsbacke för Alliansen just nu.

Men, vilket Fredrik Reinfeldt påpekade i sitt tal i Almedalen, det är fortfarande en enad allians som står mot en grupp oppositionspartier som hittar fler och fler fel hos varandra. Det budskapet kommer statsministern inte att missa ett tillfälle att hamra in under valrörelsen.

Förhoppningsvis på ett lite mindre spexigt sätt än i Visby på torsdagskvällen.