Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista lyftet klart på Ollebackens vindpark

Nu har alla de nya vindsnurrorna på Ollebacken fått sina vingar. Om en dryg månad driftssätts vindparken, som har byggts enbart med pengar från lokala ägare.

En hel drös av lokala ägare står bakom den nyuppförda vindkraftsparken med sex nya snurror för drygt 200 miljoner kronor.

– Två av verken snurrar redan sedan en vecka tillbaka och i slutet av augusti ska allt vara klart, säger Morgan Jonsson, Sikåskälen, ordförande i Ollebacken Energi AB.

Varje snurra kostar 36 miljoner kronor nyckelfärdig och hela projektet landar på 206 miljoner kronor. Hällingarna Vindpark har nu totalt sju snurror. En första något mindre snurra togs bruk 2006 sedan 61 personer gått samman i en ekonomisk förening. Av de sex nya verken ägs 1,5 verk av 380 medlemmar, och som till 90 procent hör hemma i länet. De övriga verken har sålts ut i tårtbitar till olika företag i länet, samtidigt som bolaget Ollebackens Energi har kvar 15 procent av ägandet.

– Det är helt otroligt att vi har fått in 200 miljoner kronor här i länet till den här satsningen. Avkastningen kommer att hamna i länet och inte hos någon engelsk pensionsstiftelse, och det får vi väl hoppas att kommande generationer tycker var framsynt, säger Morgan Jonsson.

En 120 meter hög lyftkran väntar på att göra det sista lyftet i parken. Alla de tre bladen sätts ihop på marken och hela paket som lyfts upp för att fästas i det 98 meter höga tornet väger cirka 75 ton.

– Här sätter vi på alla bladen på en gång eftersom som det är så gott om utrymme här. Men helst vill vi ha vindstilla på marken, för däruppe blåser det sju meter per sekund, säger Mikael Lundin, projektledare, Enercon.

I slutet av maj drabbades bygget av ett tungt bakslag när en montör störtade 17-18 meter och omkom i samband med ett av tornen monterades.

– Polisutredning pågår om ansvarsfrågan och även inom Enercon utreds olyckan internt, och mer kan jag inte säga om det, säger Mikael Lundin.

Morgan Jonsson har hittills avstått från möjligheten att ta en titt över omgivningarna från vindkraftstornen.

– Men när väl hissarna är insatta i tornen ska jag åka upp.

Ett desto mer orosamt läge infann sig när vindkraftverken beställdes och skulle betalas i euro. Med finanskrisen steg kursen på euron snabbt till rekordhöga 11.40 kronor, men för att till sist hamna på mer måttliga 9.40 när affären slutligen gjordes upp.

– Med den högre kursen hade vi fått betala 20 miljonerkronor mer för verken. Jag låg väl inte direkt sömlös på nätterna, men jag tittade nog varje kväll på ekonominyheterna för att se hur det skulle gå, säger Morgan Jonsson.