Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista måltiden med gänget

Två dagar efter kvartsfinalförlusten samlades Jämtland Baskets spelare och ledare för en sista lagmiddag. För vissa var det kanske sista dagen med gänget.
– Jag skulle vilja skriva kontrakt med alla, men det går inte. Vi måste ­invänta det ekonomiska läget, berättar sportchef­en Mikael Bernervall.

Dröm och verklighet går inte alltid hand i hand. Annars skulle Mathias Eckhoff redan vara klar på ett långtidskontrakt med Jämtland. Tyrone Levett likaså.

Nu måste klubbledningen avvakta. Orsaken är den ekonomiska krisen. Jämtland har redan förstått att två stora sponsorer kommer att hoppa av eller minska sitt stöd till klubben.

– Viktigast inför nästa år är att hitta det allmänna ekonomiska läget. Vi måste ha ett par stora sponsorer.

Det ekonomiska läget avgör också om Jämtland ska lyckas förlänga kontrakt med spelare och ledare.

– Jag skulle vilja skriva kontrakt med alla spelare, men det går inte. Vi måste först se vad vårt ekonomiska läge blir. Jag tror att alla ligaklubbar måste göra en helhetsöversyn. Både över spelartrupp och kansli.

Jämtland kan få svårt att behålla vissa av stjärnorna.

– Efter en sån här säsong kommer självklart Mathias och flera av våra spelare att vara högaktuella för andra klubbar. Mathias är så bra att han skulle kunna ta ett bra lag i Europa.

dock vissa plus. Klubben har genom åren jobbat upp ett rykte om att vara en klubb att lita på.

– Vårt varumärke är det familjära, att ha de mjuka värdena. Spelare kommer inte hit för att tjäna stora pengar.

– Jag har lärt mig hur viktigt det är att alltid betala lönen på utsatt tid. Spelare har berättat för mig att de i tidigare klubbar ibland inte fått lön eller att den dröjt. Men också att klubbarna inte brytt sig om spelarna när det gått dåligt.

Bernervall funderar dock om dessa mjuka värden skapat en alltför myspys-stämning för att lyckas.

– I år har vi i alla fall behållt de mjuka värdena, men genom Mathias snäppat upp kraven. Vårt stora mål var att göra något som Jämtland aldrig gjort tidigare.

Det var nära att lyckas.

– Ja, någon sa att vi i alla fyra matcher var i ledning inför sista perioden. Men sagan fick inget lyckligt slut, säger Mikael, som också är fundersam varför Jämtland misslyckades med att dra fullsatta läktare i kvartsfinalen.

– Jag är jättebesviken på att vi inte hade fullt hus, speciellt i match 1 när vi leder med 1–0 i matcher mot guldfavoriten. Å andra sidan är jag övertygad att vi hade gjort det om vi haft en större och nyare hall.

Ny hall är ett långsiktigt måste.

– När de började bygga nya ishallar i Sverige blev det en boom. Precis på samma sak har hänt när det gäller fotbollsarenor. Nu har Norrköping byggt en baskethall. Snart kommer det en boom även där och då gäller det att hänga med.